CHAMPAGNESECTOR NOTEERT DALING VAN 18%

BELGIË BETER DAN DE MEESTE ANDERE LANDEN (-5%)
Volgens het Benelux Champagne Bureau is 2020 een bijzonder uitdagend jaar geweest voor de Champagne-industrie over de hele wereld. De sluiting van de horeca en andere verkoopspunten, evenals de annulering van vele evenementen, hebben zwaar gewogen op de sector. In die context van grote onzekerheid heeft de sector zich heel snel moeten aanpassen, om de gevolgen van de gezondheids- en economische crisis te weerstaan.
De Champagnesector noteerde een daling van 18% in het aantal verscheepte flessen, wat minder is dan de 30% daling die men in de eerste helft van 2020 nog vreesde. Dankzij de eindejaarsverzendingen kon dit onheilsscenario nog wat afgewend worden. De omzet van de sector zal naar verwachting rond de 4 miljard euro liggen, een verlies van ongeveer 1 miljard euro versus het jaar ervoor.
De Franse markt, die al voor de crisis een dalende trend kende, blijft verder dalen (-20%). Ook de drie grootste exportmarkten voor Champagne lieten dit jaar een belangrijke daling optekenen: de Verenigde Staten (-20%), het Verenigd Koninkrijk (-20%) en Japan (-28%). Deze daling werd echter afgezwakt dankzij de relatieve weerstand van de traditionele continentale Europese markten: België (-5%),Duitsland (-15%) en Zwitserland (-9%). Opmerkelijk is eveneens de groei van de Australische markt met 14%. In totaal daalden alle exportmarkten met 16% (de verzendingscijfers zijn geschat op basis van 80% van de verscheepte volumes).
Hoop voor 2021
Het Comité Champagne bevestigde het voorzichtige besluit dat in juli vorig jaar werd genomen om het volume van de druivenoogst 2020 aan te passen, om de inspanningen tussen de Champagneboeren en de Champagnehuizen te verdelen. Gezien de economische context heeft het Comité dan ook besloten de beschikbare oogst (8.000 kg/ha) aan te vullen met een ter beschikkingstelling uit de reserve van 400 kilo druiven per hectare. Deze besluiten stellen de sector in staat om 2021 in alle sereniteit aan te vangen.