Lidl België lanceert ‘supereerlijke’ chocolade van eigen huismerk

Ghanese cacaoboeren krijgen extra premie bovenop fairtradeprijs

Lidl heeft haar eerste superfairtradechocolade voorgesteld: ‘Way to Go!’. Dat gebeurde in aanwezigheid van uittredend vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. Daarmee voegt Lidl, naast de klassieke fairtradechocolade van het eigen huismerk, een nog eerlijker chocolade toe aan haar assortiment op de Belgische markt. De primeur kadert in hun strategie om het assortiment elk jaar tien procent duurzamer te maken.
Lidl verkoopt al enkele jaren fairtradechocolade. Zo garanderen ze de consument dat de boeren die de cacao produceren en verwerken, op een eerlijke manier worden behandeld. Nu gaan ze boeren een extra premie betalen, wat een primeur is. De consument zal de chocolade herkennen onder de naam ‘Way To Go!’ en weet op die manier dat zijn geld goed terechtkomt. De chocolade is bovendien 100% traceerbaar tot de coöperatie Kuapa Kokoo.
Concreet zal Lidl België 440 boeren in Ghana helpen. De supermarktketen werkt hiervoor samen met Fairtrade, Rikolto (voormalige Vredeseilanden) en Kuapa Kokoo. Die laatste is een coöperatie die cacaoboeren verenigt en haar leden op een duurzame en milieuvriendelijke manier cacao laat telen.
“Door die samenwerking geven we de consumenten de garantie dat een deel van het geld dat ze voor de chocolade betalen, rechtstreeks naar de boeren gaat. Zonder tussenstappen”, zegt Boudewijn van den Brand, CEO van Lidl België.
Met het extra geld wil Lidl extra investeren in verschillende initiatieven die de boeren ondersteunen. Die initiatieven worden op poten gezet samen met de boeren en de coöperatie.
“We starten met twee concrete projecten. Enerzijds willen we de boeren ondersteunen om naast cacao ook andere economische activiteiten op te starten, zoals de productie van rijst, honing en zeep. Anderzijds zullen de boeren begeleid worden in het professionaliseren van hun oogsttechnieken. Zo kunnen zij een aanzienlijk hoger rendement halen uit hun productie. Beide projecten moeten ertoe leiden dat de inkomens van de cacaoboeren op korte tijd aanzienlijk toenemen”, zegt Philippe Weiler, hoofd duurzaamheid bij Lidl.
Deze primeur past volledig in het charter ‘Beyond Chocolate’ dat Lidl vorig jaar mee ondertekende samen met tientallen bedrijven uit de chocolade- en retailsector. Dat charter houdt in dat de Belgische chocoladesector tegen 2025 wil streven naar 100% duurzame geproduceerde chocolade en tegen 2030 naar een leefbaar inkomen voor alle cacaoboeren.
“Wij willen elk jaar tien procent duurzamer zijn. Consumenten staan vandaag meer en meer stil bij de traceerbaarheid van producten en of ze op een duurzame manier geteeld worden. Met dit initiatief willen we tonen dat we dat ernstig nemen”, aldus nog CEO Van den Brand.
De ‘Way to Go!’ chocolade zal in alle 315 winkels van Lidl in België en Luxemburg verkocht worden, in vier verschillende smaken: melk, puur, caramel-zeezout en pecannoot-cocos.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Retail  

Retail maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.