NOUGAT VITAL
DE OUDSTE NOUGATIER VAN ONS LAND
Nougat… is dat Frans? Reeds drie generaties is de familie Haeck-Gormez achter het 100% Belgische bedrijf ‘Vital’ gepassioneerd door het zeldzame vakmanschap van de Maître Nougatier. Reeds in 1926 begon Vital Gormez met zijn productie van ambachtelijke nougat.
Het streven van het familiebedrijf: de lekkerste nougat maken… met de fijnste ingrediënten, door geduldig ‘slow cooking’, rusttijden tijdens het proces, en met respect voor mens en omgeving.
Nougat is een traditionele delicatesse, van oorsprong gekend in de landen rond de Middellandse Zee en het Midden-Oosten. Omdat noten en honing daar overvloedig aanwezig zijn, zijn dat de essentiële ingrediënten in elke nougat, die naam waardig.
Nougat is bij uitstek het symbool van ‘sharing avant la lettre’, want nougat proef je niet alleen: zoals chocolade deel je hem in momenten van plezier bij een kopje koffie of thee.

Nougat is een subtiel samenspel. Het recept van grootvader Vital dat in Nevele bij Deinze nog elke dag trouw wordt geproduceerd, is 100% traditie:
- vers eiwit wordt zorgvuldig opgeklopt
- fijne suiker en zuivere honing worden gekookt in koperen ketels
- amandelen en pistaches worden er in gespateld
- een snuifje natuurlijke vanille maakt het compleet
Nougat Vital bevat dus geen scheikundige stoffen, enkel eerlijke ingrediënten, en... tijd. Om de juiste textuur te verkrijgen wordt de ‘pâte’ minimum 24 uur tot 3 dagen rust gegund.
Door de bereiding kan kwaliteitsnougat op kamertemperatuur worden bewaard gedurende 18 maanden.
Vital produceert conventionele én bio fair trade nougat, alsook nougat onder de vorm van granulaat en crème, als grondstof voor de chocolade-, patisserie en roomijs-industrie.

