Wetsvoorstel tegen misbruik machtsverhoudingen

Unizo al jaren vragende partij voor bescherming kleinere spelers

Unizo is bijzonder enthousiast over het “historische wetsvoorstel” dat onlangs werd goedgekeurd in de Kamercommissie, waarbij een wettelijke basis wordt gelegd om misbruik van machtsverhoudingen tussen bedrijven aan te pakken. Unizo is immers al jaren vragende partij voor een betere bescherming van vaak kleinere kmo’s, zelfstandigen en freelancers tegen mogelijk machtsmisbruik door de vaak veel grotere bedrijven waarmee ze zaken doen.
Door de wettelijke basis kan voortaan worden opgetreden tegen diverse vormen van machtsmisbruik. Zo wordt een verbod op misbruik van een positie van economische afhankelijkheid ingeschreven in het mededingingsrecht. Daarnaast komt er een zwarte en grijze lijst van onrechtmatige clausules die niet langer mogen worden opgenomen in overeenkomsten. Tot slot wordt ook het algemene verbod van 'met de eerlijke marktpraktijken strijdige daden' uitgebreid met twee specifieke oneerlijke marktpraktijken: misleidende en agressieve.
Unizo rekent erop dat voldoende middelen worden vrijgemaakt voor de Belgische Mededingingsautoriteit opdat ze ten volle zou kunnen optreden wanneer de economisch afhankelijke positie van bepaalde ondernemers zou worden misbruikt. Unizo roept alle kmo's en zelfstandigen op om geen (nieuwe) contracten meer af te sluiten die nog onrechtmatige bedingen bevatten, aangezien de wetgeving niet van toepassing zal zijn op contracten die nog worden afgesloten voor de publicatie van de nieuwe regelgeving in het Belgisch Staatsblad.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Retail  

Retail maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.