Nog geen interfederaal mobiliteitsakkoord

VBO betreurt gebrek aan samenwerking en gemeenschappelijke visie

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) betreurt dat de vier mobiliteitsministers niet tot een akkoord komen. Een gemeenschappelijke visie en een reële samenwerking zijn namelijk om verschillende redenen noodzakelijk.
Ten eerste is er nood aan open data. Op die manier zou de informatie van de NMBS, van De Lijn/OTW/MIVB en van diensten aangeboden door de privésector geïntegreerd kunnen worden in één toepassing voor informatie-reservatie-ticket. Die toepassing zou dan aan het mobiliteitsbudget kunnen worden gekoppeld.
Daarnaast kan de multimodaliteit bevorderd worden, bijvoorbeeld met een platform dat alle vervoersdiensten op één punt samenbrengt voor een vlotte overstap van de ene op de andere vervoerswijze en met verbindingen. In dat kader is het investeringspact cruciaal.
Ten slotte moet ook fiscaliteit een onderdeel zijn van de gemeenschappelijke visie van de federale regering en de gewestregeringen, in het bijzonder omdat ze zal evolueren om ‘groener’ te worden.
“Deze punten zijn voorbeelden die aantonen dat de mobiliteitsproblemen enkel kunnen worden opgelost in een samenhangende interfederale aanpak. Het is absoluut noodzakelijk om een gemeenschappelijke visie te delen, de aanpak te integreren wanneer dat zinvol is en samen te werken. Niet werken aan een gezamenlijke oplossing voor die ellenlange files betekent niets minder dan schuldig verzuim”, aldus Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Retail  

Retail maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.