LE GRUYÈRE AOP DRAAGT AL 20 JAAR AOP-LABEL

De beschermde oorsprongsbenaming Appellation d'Origine Protégée is een kwaliteitslabel, voorbehouden aan typische streekproducten met een unieke smaak. Deze erkenning houdt de traditionele vakkennis in stand, want ieder AOP-product voldoet aan strenge specificaties.
KAAS MET EEN VERHAAL
Nauwkeurige herkomst
Le Gruyère AOP is vernoemd naar de gelijknamige regio in het Zwitserse kanton Freiburg. De delicatesse wordt daar sinds 1115 geproduceerd volgens aloud recept. Tegenwoordig zijn ook Vaud, Neuchâtel, Jura en sommige gemeenten van het kanton Bern erkend.
Ambachtelijke productie volgens AOP-lastenboek
Enkel traceerbare melk, afkomstig uit een straal van max. 20 km. 70% van het veevoeder wordt ter plaatse geproduceerd. Kuilvoer, additieven, conserveringsmiddelen of groeihormonen zijn verboden. De rauwe melk wordt binnen de 18 uur verkaasd. Le Gruyère AOP wordt geproduceerd met de avond- en ochtendmelk in een open koperen ketel van max. 6.600 liter. Deze productie is de enige van de dag. Er worden geen additieven toegevoegd. Affinage gebeurt in grotten of natuurlijke kelders van 12 tot 18 °C met een vochtigheidsgraad van ca. 92%. De wielen rusten op sparrenhouten planken. De kaas rijpt ten minste 5 maanden.
MARKERING TER BESCHERMING VAN DE CONSUMENT
Elk wiel krijgt een volgnummer, samen met de dag en maand. Het AOP-keurmerk en het nummer van de kaasmakerij bevinden zich voortaan ook op de hiel van elk wiel; een uitgelezen manier om de authenticiteit te waarborgen. De markeringen worden aangebracht met het melkeiwit caseïne.
IJSKELDERSTRAAT 21 -23
1060 BRUSSEL
+3223408420
info@fromagesdesuisse.be
www.switzerland-cheese.be

