Savencia, 'Haute Fromagerie', kazen met respect voor traditie
Kazen Berthaut en Papillon verdienen terecht AOP-label
Savencia Benelux is er voor alle delicatessenzaken. Met zijn ambachtelijke kazen ‘Haute Fromagerie’ kunt u heerlijke schotels samenstellen en gerechten bereiden. Tot de toppers behoren de kazen van kaasmakerij Berthaut en de blauwschimmelkazen Papillon. Savencia staat u graag met raad en daad bij om de juiste selectie te maken voor uw zaak.
Haute fromagerie
Savencia Fromage & Dairy is de tweede grootste groep op het vlak van kazen in Frankrijk en de vijfde grootste wereldwijd. Ook in de Benelux zit Savencia stevig verankerd, met merken als Caprice des Dieux, St Moret, Saint Albray, Chavroux, Coeur de Lion enzovoort. Naast een portefeuille met zeer diverse en gekende merken, zitten onder de kapstok Savencia 70 ambachtelijke kaasmakerijen, verankerd in het Franse terroir. Ze produceren AOP-kazen (Appellation d’Origine Protégée) 'époisses' en 'roquefort'. Ze worden vervaardigd volgens gedegen tradities en op een duurzame manier. Chefs kunnen blindelings vertrouwen op de uitmuntende kazen die hun werk vergemakkelijken.
Gamma Berthaut
Epoisses
Kaasmakerij Berthaut is de enige die nog kazen produceert in het dorpje Epoisses in de Bourgogne-streek, en dat sinds 1996. Epoisses is een van de Franse kazen die het label AOP mag dragen (sinds 1996). De bereiding van Epoisses vereist geduld en vakmanschap. Tijdens het rijpen wordt de buitenkant van de kaas gewassen met de lokale brandewijn, Marc de Bourgogne. Dat draagt bij tot de ontwikkeling van de kernmerkende oranje-rode korst en aan de intense smaak.
Soumaintrain en Trou du Cru
In het Berthaut-gamma zitten: de Epoisses 250 g Berthaut en de Epoisses Perrière Berthaut. Lekker met een glaasje witte wijn uit Meursault, of een rode uit Nuits-Saint-Georges of Beaune. Verder is er nog de zachte Soumaintrain, die heerlijk smaakt (in grote stukken) op een sneetje gegrild boerenbrood, en de gerenommeerde Affidélice au Chablis, die goed combineert met escargots en een lentaslaatje met Granny Smith-appels.
Gamma Papillon
Blauwe kaasschimmel
Even uitmuntend als de kazen van het Berthaut-gamma zijn de kazen onder de noemer Papillon. Kaasmakerij Papillon produceert – sinds 1906 en dat één keer per jaar – zijn Penicillium roqueforti, de ultieme blauwe kaasschimmel verantwoordelijk voor de unieke smaak van onder meer de Roquefort Papillon Noir en Rouge, kazen die goed ‘pairen’ met wat boerenbrood en stukjes rijpe peer, en met zowel witte als rode wijn. De Roqueforts van Papillon worden 90 dagen gerijpt, waarvan minimaal 14 dagen in de beroemde grotten van Combalou. Die liggen in de streek van Aveyron waar ook het dorp Roquefort-sur-Soulzon ligt, waar de AOP-kazen volgens een traditionele savoir-faire gemaakt worden.
Schapenkaas Pérail
Onder de kapstok Papillon zitten verder nog drie kazen van Kaasmakerij Lévézou: Pérail, Margalet en Tomme de Brebis Papillon. De zachte en fluweelachtige smaak van de schapenkaas Pérail komt goed tot uiting met stukjes vijgen of zwarte druiven. Voor een proeverij haalt u hem ruim van tevoren uit de koelkast zodat alle aroma’s zich kunnen ontwikkelen. Deze kaas past ook bij een ontbijt en op een pizza. Ook heerlijk gebakken in de oven met wat honing en tijm. Contacteer Savencia voor nog meer tips en tricks.
KROONLAAN 6
1050 BRUSSEL
+3226277211
info.commercial@savencia-fd.be
www.savencia.com

