Daling ondernemerstevredenheid maar hoop voor 2019

KMO-barometer van Unizo over vierde kwartaal van 2018

De Vlaamse kmo's blikken tevreden terug op het afgelopen jaar en tonen zich overwegend optimistisch over 2019. Dat blijkt uit de KMO-barometer van Unizo over het vierde kwartaal van 2018. Met een score van 100,8 blijft de KMO-barometer boven de 100-puntengrens.
Ongeveer 50% van de ondervraagden vindt dat 2018 op economisch vlak een positief jaar was. 23% is negatief ingestemd en 27% is neutraal. Die cijfers komen overeen met de verwachtingen voor 2018 die werden bevraagd eind 2017. Intussen verwacht 45% van de ondernemers dat 2019 voor hen een gunstig jaar zal worden. Daartegenover gaat 37% uit van een status quo en 19% van een stap achteruit. 56% van de ondervraagde ondernemers koestert het komende jaar groeiambities, 22% weet nog niet of ze willen/zullen groeien. 24% heeft geen groeiplannen.
Meest opmerkelijk in de KMO-barometer is de dalende ondernemerstevredenheidsscore, vooral toe te schrijven aan dalende tevredenheid over de algemene economie (tegenover een nog altijd gunstige tevredenheid over het eigen bedrijf). Unizo verwijst daarbij niet naar één, maar naar verschillende mogelijke verklaringen, waaronder de regeringscrisis, de onzekerheid over de Brexit, een aantal recente stakingen, onzekerheid over de energiebevoorrading plus hoge energietarieven, de krapte op de arbeidsmarkt en matige groeiverwachtingen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Retail  

Retail maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.