naar top
Menu
Logo Print

Elektronisch betalen altijd gratis

Geen transactiekosten meer bij kleine betalingen
magazine

Vanaf 18 januari 2018 mogen handelaars officieel geen toeslag meer aanrekenen wanneer klanten elektronisch betalen, ongeacht het te betalen bedrag. Dat is het gevolg van een Europese Richtlijn die door minister van Economie Kris Peeters in een Belgische wet gegoten werd, die vanaf 18 januari van kracht is. De Economische Inspectie zal in kleinhandelszaken controles uitvoeren op de naleving van de regel.
Onderzoek van NSZ (het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) uit 2016 gaf aan dat 1 op 10 handelszaken de transactiekosten toen doorrekende. Betalingen zijn voor de handelaars intussen goedkoper geworden, waardoor de kosten niet meer door de consument mogen gedragen worden. Betalingen tot 5 euro werden tot 60 procent goedkoper en betalingen tussen 5 en 10 euro bijna 30 procent. Een transactie van 5 euro kost de handelaar sinds 1 juni 2016 nog 2 eurocent, terwijl betalingen tussen 5 en 10 euro nog 5 cent kosten. Toch oppert het NSZ dat de transactiekosten voor de handelaars nog zouden moeten dalen. “Enkel zo kunnen kaartbetalingen nog verder gestimuleerd worden in de kleinhandel.” Daarnaast zal de ondernemersorganisatie de sector ook wijzen op bepaalde voordelen van elektronische betalingen, zoals meer veiligheid (want minder cash in de winkel) en minder administratie. Voor de volledigheid: het gaat om de bedragen van Wordline, concurrenten zoals CCV en Keyware hanteren andere transactiekosten.

Reacties
  • Bericht van Peeters J-P op 17/01/2018:
    Dan ook GEEN factuur meer elke maand van Worldline voor de handelaars ! Krantenwinkels zitten met een "ZEER" kleine winstmarge , als we de transacties dan nog moeten betalen gaat er nog een beetje van de verdiensten af ! Wij zijn geen horeca of andere zaak die een winstmarge hebben van 300% of meer...