naar top
Menu
Logo Print
10/09/2019 - TOM DEJONGHE

AUTOMATISCHE TOEGANGSDEUREN ZIJN MUST VOOR VLOTTE DOORGANG

OPLOSSINGEN VOLLEDIG AFGESTEMD OP UW NODEN

U opent een nieuwe zaak? Of de bestaande ingang/uitgang van uw supermarkt is aan een update toe? Dan bent u mogelijk op zoek naar een passende automatische toegangsdeur. Als supermarkt kiest u daarbij het best tussen een draaideur die vanzelf open zwenkt of een schuifdeur. Belangrijk is in ieder geval dat de toegangszone zodanig opgesteld is, dat klanten makkelijk naar de verkoopoppervlakte kunnen doorstromen. Daarbij moet de toegang breed genoeg zijn en de vluchtweg gerespecteerd worden. De leverancier zal voor u een oplossing uitwerken die volledig afgestemd is op uw noden.

De toegangsdeur bepaalt – naast de inkomhal – de eerste indruk die klanten krijgen wanneer ze binnenkomen. Dit door het design, waaraan de fabrikanten vaak veel aandacht besteden, maar eveneens doordat de deuren het comfort verhogen (ook op het vlak van geluid) en uw retailzaak toegankelijker maken

VISITEKAARTJE

De toegangsdeuren van uw supermarkt moeten niet alleen een vlotte doorgang garanderen, ze zijn ook uw visitekaartje. Ze bepalen letterlijk de eerste indruk die uw klanten krijgen. Dit door het design, waaraan de fabrikanten vaak veel aandacht besteden, maar eveneens doordat de deuren het comfort verhogen (ook op het vlak van geluid) en uw retailzaak toegankelijker maken. Welke types bestaan er zoal?

 

VERSCHILLENDE SOORTEN

Draaideuren

Om te beginnen, vindt u zowel enkele, als dubbele draaideuren, die automatisch open zwenken. Van compacte, ruimtebesparende uitvoeringen tot elegante, glazen constructies.

Schuifdeuren

Voor supermarkten bestaan ook schuifdeuren met opzijschuivende panelen. Telescopische schuifdeuren leveren de grootste openingsbreedte op. Een schuifdeur kan ook brandweerstand bieden (bijvoorbeeld sinds kort tot een halfuur - bij een gesproken bedrijf). Wilt u een bestaande schuifdeur automatiseren, dan kunt u daarvoor bij een eerste bedrijf een schuifdeurautomaat laten plaatsen. Een tweede speler bouwt uw schuifdeur niet om, maar vervangt die volledig door een automatisch model. Hij automatiseert wel bestaande draaideuren. Hierbij bestaan oplossingen die specifiek afgestemd zijn op omgevingen met intens verkeer, zoals de detailhandel. Ook de automaat bestaat bovendien in een telescopische variant, voor dubbele schuifdeuren met vier deurvleugels en enkele schuifdeuren met twee deurvleugels.

Deze schuifdeurautomaat is specifiek  afgestemd op omgevingen met intens verkeer,  zoals de detailhandelAlgemene kenmerken

Bij elke draai- en schuifdeur hoort een besturingsbalk. Verder is een toegangsdeur mogelijk uitgerust met een antipaniek-uitbreeksysteem. Op zo'n oplossing gaan we straks dieper in, bij de innovaties. De deur regelen doet u bijvoorbeeld via een touchscreen. De installateur kan daarmee mogelijk de snelheden aanpassen. Uzelf kiest ermee de stand van de deur: gesloten of open stand (al dan niet volledig), automatisch openen in beide of één richting … Alle types toegangsdeuren kunnen zowel volledig in glas uitgevoerd zijn, als met een omkadering uit aluminium in diverse diktes. Elke soort automatische deur kan ook een volledig hermetische sluiting garanderen, bijvoorbeeld voor de toegang tot een productieafdeling.

Energiebesparend

De elektronica van toegangsdeuren verbruikt vandaag maar nog weinig stroom in rust. Tegelijkertijd zijn ze zo gebouwd dat ze nauwelijks een invloed hebben op het binnenklimaat. De nieuwe toegangssystemen van een gesproken leverancier beschikken ook over een lage-energieprogramma, waardoor ze zich afsluiten indien ze niet gebruikt worden.

Kostprijs?

Hoeveel uw gekozen toegangsdeur uiteindelijk zal kosten, valt volgens de gesproken bedrijven moeilijk te zeggen. Elke installatie is immers - niet verwonderlijk - specifiek afgestemd op de afmetingen van de toegang. Ook hangt de prijs af van de gekozen uitvoering, bijvoorbeeld met of zonder antipaniek-uitbreeksysteem.

 

IMPLEMENTATIE

Waarmee moet u nu als supermarkt rekening houden wanneer u een bepaald toegangssysteem wilt installeren? Belangrijk is dat de toegangszone zodanig opgesteld is, dat uw klanten makkelijk naar de verkoopoppervlakte kunnen doorstromen. Daarbij moet de toegang ook breed genoeg zijn, opdat uw winkelwagentjes er vlot door kunnen. Net als eventuele rolstoelgebruikers en minder mobiele personen. Fungeert de toegangsdeur ook als vluchtweg, dan moet er steeds een vrije doorgang zijn. De deur moet dan ook uitgerust zijn met een anti-panieksysteem. Uiteindelijk zal de leverancier steeds samen met u een oplossing uitwerken die volledig afgestemd is op de specifieke noden van uw supermarkt.

Norm voor gebruiksveiligheid

Zowel elke automatische rook- en brandwerende deur als elke automatische deur voor toegang van personen en in vluchtwegen, die horizontaal beweegt, moet vandaag aan de norm EN16005 inzake de gebruiksveiligheid voldoen. Het is te zeggen: dit geldt voor deuren die na 10 april 2013 geïnstalleerd werden. Dit houdt onder meer in dat de veiligheidssensoren en de deuraandrijving continu met elkaar moeten communiceren. Daarom stuurt de deurautomaat, vooraleer de deur sluit, telkens een testsignaal naar de deursensor. Antwoordt deze niet, dan blijft de deur in geopende positie staan. Verder stelt de norm dat bij openschuivende deurpanelen een anti-inklemmingssensor moet worden geplaatst, indien de afstand tussen een open deurpaneel en de muur minder dan 20 cm bedraagt. Detecteert die sensor iets in die zone, dan gaat de deur niet of met een veiligheidssnelheid open.

Alle types toegangsdeuren kunnen  zowel volledig in glas uitgevoerd zijn,  als met een omkadering in aluminium. Dit voorbeeld geeft ook het effect van een leuke  welkomstboodschap mee

INNOVATIES VOOR BEVEILIGING

Anti-panieksysteem

Een gesproken leverancier verkoopt sinds kort een sluiting die vluchtuitgangen enkel vrijgeeft bij brand- of panieksituaties. Zo voorkomt deze oplossing het gebruik van de deur in normale omstandigheden, of diefstal van goederen langs die vluchtweg, terwijl de evacuatie toch verzekerd blijft. De sluiting kan lokaal worden beheerd, of vanuit uw gebouwbeheersysteem. Ze valt intuïtief te openen, via een roterende stang, met minder dan 3 kg aan kracht. Het systeem biedt een weerstand tot 1.500 kg.

Deursluiter met geïntegreerde vluchtwegvergrendeling

Ook met deze oplossing kunt u vluchtwegen in normale omstandigheden sluiten. Het is de eerste elektrisch bediende CAM-deursluiter op de markt met een ruststroomsluitplaat en een dagslot. De sluitplaat bevindt zich in een verlengde glijarm. Daarmee sluit u de deur via het dagslot in de verlengde montageplaat. Het komt erop neer dat u de branddeur veilig en vlot kunt uitrusten met een elektrische vergrendeling, zonder dat ze aan eigenschappen van de typegoedkeuringen inboet.

 

ONDERHOUD

Hebt u de knoop doorgehakt en een automatische toegangsdeur laten installeren? Dan is het belangrijk dat u deze ook één tot twee keer per jaar laat onderhouden. Zo werken alle elementen ervan gegarandeerd en vermijdt u kosten voor een dringende interventie. Een dergelijk onderhoud houdt een controle in van de noodbatterijen, de loopwagens, de veiligheid en activatie en de spanning van de riem. Tegelijk wordt de looprail gereinigd.

Met dank aan: Assa Abloy, Desatec en Tormax