naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - TOM DEJONGHE

WINKELVLOER MACHINAAL REINIGEN IS SNELLER, GOEDKOPER EN HYGIENISCHER

Opteer voor het toestel dat het best past bij de situatie in uw winkel

Een winkelvloer vanaf 300 m² reinig je machinaal niet alleen veel sneller en goedkoper, maar ook beter en hygiënischer. De dagelijkse schoonmaak doe je het best met een schrobzuigmachine, voor een propere én droge vloer in één beweging. Kies daarbij niet noodzakelijk het model dat vele m² per uur aankan, maar wel een machine die past bij de situatie in jouw winkel: de breedte van je gangen, de obstakels daarin, het type vloer, de vervuiling … En bekijk het hele plaatje: de machine kost een stevige duit, dat klopt, maar ze bespaart ook stevig op de kosten voor arbeid. En dat kan tellen in ons land.

VOOR U SAMENGEVAT: Een winkelvloer vanaf 300 m² reinig je sneller, goedkoper, beter en hygiënischer met een schrobzuigmachine. Een achterloopmodel gebruik je het best in winkels met veel smalle gangen en obstakels, en op moeilijk bereikbare plaatsen. Met een step-on- of ride-onmodel reinig je eerder ruimere, open winkelvloeren. Staar je niet blind op het aantal gereinigde m² per uur, maar kies de best passende reinigingsmachine voor jouw winkelsituatie. Bekijk het hele plaatje: niet alleen de investeringskost, maar ook de besparingen op kosten voor arbeid, water enz.

SCHROBZUIGMACHINE?

Met een schrobzuigmachine bereik je een schone én droge vloer in één beweging. Dit toestel reinigt met proper water en detergent, via borstels of pads, waarna de squeegee (aftrekker, dweilframe of zuigbalk) het vuile water samentrekt en dat vocht opgezogen wordt in de vuilwatertank.

Ride-on, step-on of walk-behind

Binnen de schrobzuigmachines bestaan modellen waar je achter loopt (walk-behind), maar ook waar je op zit (ride-on) of waar je op staat (step-on). Het eerste type is compact en zeer wendbaar, en dat gebruik je dus het best in winkels met veel smalle gangen en obstakels, en op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals achter de kassa.

Ruimere, open oppervlaktes poets je comfortabeler en efficiënter met een step-on of een ride-on: deze types rijden sneller, nemen meer water mee en poetsen breder. Tegelijk is hun reiniging nog constanter. Vandaar dat je nu ook compacte step-on- en ride-onmodellen vindt voor kleinere winkels, tegen de prijs van een grotere walk-behind.

ENKELE HANDIGE WERKINGSTIPS

  • Gebruik detergent zonder schuim: anders zuigt de machine lucht op en raakt ze mogelijk oververhit.
  • Doseer volgens de verpakking: te veel zeep is onnodig en laat een film na, waarop je zo weer voetsporen ziet.
  • Reinig je winkelvloer dagelijks, zeker in de zones die drukbezocht zijn of snel vuil worden. Stof verspreidt zich immers snel …
  • Onderhoud je machine elke dag, zoals de vuilwatertank en de aftrekker, voor een maximale levensduur.

WAAROP LETTEN BIJ EEN AANKOOP?

Schuurborstels, pads of cilindrische borstels

Voor de meeste winkelvloeren zijn schuurborstels of pads aangewezen. Ze reinigen grondig door een groot contactoppervlak. Bovendien oefenen ze veel druk uit, wat het reinigingsresultaat ten goede komt. Zeker de pads, die in verschillende sterktes bestaan, zijn zeer geschikt voor gevoelige ondergronden. Ze reinigen ook nog wat beter dan schuurborstels. Maar die laatste reiken dan weer dieper in voegen, iets wat met pads niet lukt. Met diamantpads geef je je vloer door dagelijks gebruik weer een mooie glans. Ze kosten meer door de diamanten, maar verdienen zichzelf terug doordat ze langer meegaan en je geen detergent moet gebruiken.

Cilindrische borstels hebben een veel kleiner contactoppervlak dan schuurborstels en pads, en oefenen vaak minder druk uit, maar zijn dan weer net iets beter bij vloeren met hoogteverschillen, zoals steentapijt. Dit, omdat de borstelharen door het geringe contactoppervlak dieper in de gaatjes reiken.

Brede, parabolische squeegee

Alle dweilframes zijn vandaag parabolisch. Zo trekken ze het water vlotter naar het midden en ontsnapt er geen meer langs de randen. De zuigmond is ook steevast breder dan de borstels, zodat zeker al het water in een bocht meegenomen wordt.

Volledige of semitractie

Step-on- en ride-onmodellen bieden altijd volledige tractie. Dat is logisch, aangezien ze gebruikt worden voor grote oppervlaktes. Bij de achterloopmodellen, voor kleinere vloeren, vind je varianten met volledige en met semitractie, waarbij de machine door het draaien van de borstels wordt voortgetrokken.

Gescheiden watertanks

De meeste machines bieden vandaag volledig aparte tanks voor schoon en vuil water. Proper water vul je aan via een vulmond of met een tuinslang. Eventueel stopt het vullen automatisch als de tank vol is. De vuilwatertank leegmaken lukt vaak met een aflaatslang. Bij kleinere modellen haal je de tank van de machine, bij grotere modellen blijft hij vastgekoppeld.

Reinigingssnelheid

Achterloopmodellen beperken zich uiteraard tot wandelsnelheden. Step-on- en ride-onmodellen die voor winkels geschikt zijn, gaan van 6 tot 7 km per uur of zelfs eens 11 km per uur. Maar staar je niet blind op deze specificaties: 11 km per uur is namelijk de transportsnelheid. De ideale reinigingssnelheid ligt tussen de 3 en 4 km per uur.

LANGE AUTONOMIE

De meeste machines werken vandaag met een batterij, maar modellen met een contactsnoer blijven natuurlijk een optie. De autonomie van de batterijmachines nam de laatste jaren enorm toe, tot een à twee uur of zelfs vier uur bij grotere toestellen. Bovendien vormen tussentijdse laadbeurten vaak geen probleem meer.De machines werken niet alleen langer door een betere batterij, maar ook omdat ze veel slimmer gebouwd zijn dan vroeger. Hun motoren verbruiken veel minder dan enkele jaren geleden en de carrosserie is vaak ook lichter.

Makkelijk onderhouden

Dagelijks onderhoud is cruciaal voor een lange levensduur. Gelukkig zijn de meeste modellen zeer onderhoudsvriendelijk. Sommige toestellen markeren zelfs de te onderhouden punten met een kleurencode. Een à twee keer per jaar verdient je investering ook een technisch nazicht, eventueel via een onderhoudscontract.

Ergonomie

Ook hieraan besteden de constructeurs vandaag veel aandacht. Bij bepaalde achterloopmodellen kun je de handvaten en het bedieningspaneel in de hoogte instellen. Of je kunt de machine op verschillende manieren vasthouden. Zo leidt langdurig gebruik niet tot pijn in de vingers, polsen of rug.

Ruimere, open oppervlaktes poets je comfortabeler en efficiënter met een step-on of een ride-on

Milieuvriendelijk

Tot slot worden de toestellen alsmaar meer ecologisch. Ofwel omdat ze minder energie verbruiken, ofwel omdat ze met minder detergent reinigen, zelfs via een ecostand of een automatisch doseersysteem (om manuele overdosering te voorkomen). Dat is goed nieuws voor de planeet én je portefeuille.

WAT IS NU DE BESTE KEUZE?

Een reinigingsmachine op maat van je winkel. Dus niet noodzakelijk het toestel dat het hoogste aantal m² per uur schoonmaakt, maar wel een model dat past bij je winkelinrichting, de breedte van je gangen, de obstakels daarin, het type vloer (gevoelig, voegen) ... Misschien kies je zelfs het best twee toestellen, als je budget het tenminste toelaat.

Want ja, de aankoop is een stevige investering. Maar daartegenover staat een lange levensduur je kunt de machines makkelijk op tien jaar afschrijven, mits je ze deftig onderhoudt en krimpende kosten voor arbeid, water, detergent ... Bekijk dus steeds het complete plaatje, samen met je boekhouder en de fabrikanten.

Met dank aan: Alpheios Belgium, Boma, DiBO, Diversey Belgium, Hako, Kärcher, Nilfisk, Numatic en Zaman