naar top
Menu
Logo Print

BESPAAR MET ENERGIEZUINIGE VERLICHTING

Focus ligt op Ledverlichting voor versproducten

Verlichting is verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de elektriciteitsrekening van een winkel. Logisch dus dat steeds meer retailers kiezen voor efficiënte maar energiebesparende oplossingen, zoals leds, relamping en energiezuinige armaturen. In dit artikel serveren we enkele energiebesparende verlichtingsoplossingen voor de foodretail, en in het bijzonder voor verse voedingswaren.

ENERGIEBESPARENDE OPLOSSINGEN

Investeren in verlichting is een van de gemakkelijkste manieren om de exploitatiekosten van de winkel te verlagen en tegelijkertijd de impact op het milieu te beperken. De meest voor de hand liggende energiebesparende oplossing is de introductie van ledlampen. De huidige ledoplossingen zijn immers uitermate geschikt voor alle winkeltoepassingen, en doen op geen enkele manier afbreuk aan de lichtkwaliteit. Maar ook relamping of relighting en energiebesparende armaturen en reflectoren kunnen de elektriciteitsfactuur flink doen dalen.

Ledverlichting

De voordelen van led ten opzichte van lichtbronnen zoals halogeen of ontlading zijn ondertussen alom bekend: langere levensduur, geringere warmte-ontwikkeling in de beam, miniaturisatie van de lichtbron en van het verlichtingstoestel gezien de compactheid van leds, en energiezuinigheid. Ondernemers die kiezen voor led in plaats van gewone verlichting kunnen 30 tot 40 procent besparen op het energieverbruik van hun winkelverlichting. Bovendien moet er met ledverlichting minder warmte worden weggekoeld, en dat komt de airco en koelunits dan weer ten goede. Ledverlichting wordt dan ook meer en meer dé norm, en dit zowel voor algemene verlichting (downlighters), accentverlichting (spots) en indirecte verlichting voor aanstraling. Het aanbod ledtoestellen is daardoor erg omvangrijk en blijft maar uitbreiden.

Armaturen & reflectoren

Een andere slimme oplossing om de exploitatiekosten te drukken, is het gebruik van energiebesparende verlichtingsarmaturen. De combinatie van hoogrendementsreflectoren en betere lamptechnieken kan zorgen voor een extra besparing van 20 procent. Deze reflectoren hebben immers een reflectievermogen tot 98 procent en hun design is revolutionair: het klassieke webmotief wordt vervangen door verschillende segmenten.

Relamping & relighting

Relamping, of het vervangen van lampen in bestaande lichtinstallaties door energiezuinigere exemplaren, kan voor een gevoelige reductie van het verbruik en van de onderhoudskosten zorgen. Met relighting herontwerpt of renoveert men dan weer de volledige bestaande verlichtingsinstallatie, met als doel energie te besparen en een hoog gebruikscomfort te bieden. Relighting kan ervoor zorgen dat men minder lampen moet plaatsen, of dat de energiezuinige lampen langer meegaan. Bij zowel relamping als relighting is het vanzelfsprekend dat men minimaal hetzelfde lichteffect, dezelfde kleurtemperatuur en dezelfde sprankeling van het licht behoudt als voorheen.