naar top
Menu
Logo Print
27/02/2018 - DIMITRI VAN MOERKERCKE

DE WOLF BEREIKT SIGARENPUBLIEK TOT VER BUITEN AALST

“JUISTE KENNIS OPDOEN IS PROCES VAN JAREN"

De WOlf TabakBij Sandra De Wolf in Aalst ben je aan het juiste adres als je een sigaartje wil proberen, een goedkope emmer volumetabak op de kop wil tikken, eventueel van haar eigen merk, of gewoon wat wil gokken op een paar voetbalmatchen of andere sporten. De erg grote winkel en het uitgebreide aanbod doen consumenten uit de wijde omtrek makkelijk de weg vinden naar de Moorselbaan in de Ajuinenstad. Samen met haar man en zoon, en soms met haar zus, zet Sandra een stevige familietraditie voort.

DE WOLF IN EEN NOTENDOP

Zaakvoerder: Sandra De Wolf
Adres: Moorselbaan 36, 429300 Aalst
Website: www.dewolfsandra.be
Openingsuren:
ma.: 07.30 - 13.00 u.
di. - vr.: 07.30 - 18.00 u.
zat.: 07.30 - 17.00 u.
zon.: gesloten.


TABAKSFAMILIE

Sinds 1922

De WOlf Tabak
“Advies verlenen aan sigarenliefhebbers doe je het best niet onmiddellijk. Laat ze eerst eens rustig rondkijken”

Het waren de ouders van Sandra die tabaks- en sigarenspeciaalzaak De Wolf opstarttenin de jaren 1960. De familie De Wolf is sinds jaar en dag een bekende tabaksfamilie uitde regio Aalst. “Mijn overgrootvader, Jan De Wolf, begon in 1922 een zaak als tabakssnijder en tabakshandelaar in de Schoolstraat in Lebbeke. Uit zijn huwelijk werden vijf kinderen geboren: vier jongens en een meisje. Aan zoon Paul, mijn grootvader, werd de familiezaak doorgegeven", vertelt Sandra over de geschiedenis van haar familie. “Hij werd ingeschakeld in de zaak en was eerst nog marktkramer met tabakswaren. Na zijn huwelijk zette hij in Herdersem een handel in tabakswaren op. Toen vader Jan de tabakssnijderij stopte, zette Paul deze voort in Herdersem, en zijn zoon Jan, mijn vader, nam zijn taak als marktkramer over, en later ook de zaak in Herdersem. Later verhuisde de winkel naar de Moorselbaan in Aalst."

“Sigarenrokers worden steeds jonger. Vandaag proberen jonge twintigers al eens een sigaartje, terwijl dat vijf jaar geleden jonge dertigers waren”

Familie van stubbe

“Een van de twee zussen van mijn vader is getrouwd met Frans Stubbe uit Zonnebeke, van het bedrijf Stubbe Tobacco Trading, dat vorig jaar nog Flandria Tobaccos uit Kruishoutem heeft overgenomen. Frans is de vader van de huidige zaakvoerder, Lieven Stubbe. Dus je ziet, ik ben opgegroeid 'tussen de tabak' en familiaal verbonden met bekende Vlaamse tabaksfabrikanten. Wij hebben ook onze eigen tabak, nog steeds Jan De Wolf genaamd, en dat zal altijd zo blijven. Die wordt trouwens geproduceerd door Tabaks-bedrijf Stubbe. Mijn ouders hebben ook gans hun leven, sinds 1922, op de markt gestaan met rookwaren. Dat was nog met hond en kar, kun je nagaan! Pas drie weken geleden hebben we een punt gezet achter onze aanwezigheid op de markt in Aalst, het werd te veel. In 2009 nam ik de zaak over van mijn ouders, en toen is mijn man met zijn vorige job gestopt en in de zaak gestapt. Nu staat onze zoon ook al vijf jaar in de winkel."

De WOlf Tabak
“Wij hebben ook nog steeds onze eigen tabak en dat zal altijd zo blijven”

AANBOD IN TABAK

Longfillers, pijpen en accessoires

Toen Sandra de winkel overnam, is ze meteen gestart met de verkoop van longfillers (shortfillers zaten al ruim zestig jaar in het aanbod). “Daarvóór verkochten we enkel sigaretten, RYO-, MYO- en volumetabak. We verkopen longfillermerken van Cubacigar, Scandinavian Tobacco Group, J. Cortès (Oliva), Zabia (Davidoff), Torrekens (Bentley), Agio (Balmoral) en Vinche & Koopmans. De Wolf is trouwens ook een officiële Davidoff Store ('dépositaire'). Mijn man en ik zijn geslaagd voor het 'Habanos specialist'-examen aan de Habanos Academy in Cuba! Van STG zijn we een partnershipstore, wat wil zeggen dat we het volledige assortiment van longfillers aanbieden. Sinds we met longfillers van start zijn gegaan, bieden we ook pijpen, pijptabakken en pijpaccessoires aan. Daarvoor hebben we contracten met onder andere Zabia, STG, Torrekens en Vinche & Koopmans. Er komen vandaag zeker nog nieuwe pijprokers bij! Vooral de verkoop van pijptabakken gaat goed: vroeger verkocht ik vijf à tien merken, vandaag een stuk of twintig. Vooral in de zomer slaat dit aan."
Vandaag komt haar sigarenpubliek van ver buiten Aalst. “Wie in Google 'sigaren Aalst' intikt, komt bij ons terecht", is Sandra terecht fier op haar zaak. “Wat sigaren en tabak betreft, is er weinig concurrentie in de buurt." Wat de nieuwe sigarenroker betreft, valt Sandra op dat die jonger en jonger wordt. “Vandaag proberen jonge twintigers al eens een sigaartje, terwijl dat een jaar of vijf geleden jonge dertigers waren."


Tabak

Naast sigaren en cigarillo's kun je bij Sandra uiteraard ook terecht voor zowat alle merken sigaretten, roltabak, MYO- en volumetabak, filters, hulzen en allerhande rookaccessoires. “MYO- en volumetabak verkopen enorm goed, maar uiteraard speelt de prijs hier een belangrijke rol", wil ze daarover kwijt. “Ik heb alles in huis, en verkoop uiteraard ook mijn eigen merk Jan De Wolf. Het valt in die categorie wel op dat de emmers steeds groter en groter worden. Ik zorg er altijd voor dat het FIFO-stockbeheersysteem wordt toegepast (First In First Out). Versheid is heel belangrijk. Ook voor tabak."

“Ik pas het FIFO-stockbeheersysteem toe. Versheid is heel belangrijk voor tabak”


E-sigaretten

Sandra verkoopt zowel de hardware als de vloeistoffen. Het assortiment e-liquids is groot. De klant kan er terecht voor gespecialiseerd advies. “De verkoop is het laatste jaar een beetje gestagneerd", vindt ze. “Misschien komt dit door de wildgroei aan vapeshops. Dagbladwinkels zoals wij zijn echter goed om de rokende consument te adviseren, en wij kunnen hem met de e-sigaret een alternatief bieden."


EN NOG ZOVEEL MEER

Wenskaarten

De WOlf Tabak
“De huishoudartikelen zullen op termijn baan ruimen voor nog meer molens van Hallmark”

Bij Sandra kun je ook terecht voor de allernieuwste wens- en verjaardagskaarten. “We hebben het Goldlabel van Hallmark binnengehaald, wat betekent dat je enkel die kaarten aanbiedt. We beschikken toch over tien molens en ik wil er nog wel enkele bij."


Sportweddenschappen en loterij

Bij het binnenkomen van Sandra's winkel staan rechts drie terminals: twee van Magic Betting en één van Bet First. “Ik ben tevreden over deze terminals, maar klanten staan daar soms een uur en kopen weinig of zelfs niets anders. Ik vind dat niet echt een probleem, maar je moet die wel voortdurend in de gaten houden. Vandaar ook dat we hier veel camera's hebben geïnstalleerd." Ook voor Scooore! van de Nationale Loterij kun je bij Sandra terecht. “Je moet daar wel een bepaalde omzet voor draaien, niet iedereen mag dat zomaar aanbieden. Voor de kansspelen van de Nationale Loterij beschikken wij al over twee terminals. Die producten blijven het goed doen."


Seizoensartikelen

Vandaag kun je in De Wolf ook nog terecht voor seizoensartikelen en allerhande cadeautjes, maar dat aanbod bouwt ze wel af. Sandra wil haar aanbod tabak nog vergroten en haar zaak herinrichten. Heel opvallend: met kranten en tijdschriften is ze nog maar twee jaar geleden gestart. “Je wordt er niet rijk van, maar ik vind het logisch dat je deze ook aanbiedt, en zoveel meer werk brengt dat niet met zich mee." Sandra maakt ook al heel lang kunstbloemen. “En die verkopen goed, zeker met Allerheiligen." Tot slot heeft ze een enorm aanbod aan huishoudartikelen. “Maar ook dit aanbod wil ik afbouwen. De vrijgekomen ruimte moet plaatsmaken voor extra molens van Hallmark en/of een uitgebreider aanbod aan sigaren en tabak en nieuwe producten." Ze moet er nog eens goed over nadenken, maar dat de zaak binnenkort vernieuwd en het aanbod aangepast wordt, dat staat vast.

“Van kranten en tijdschriften word je niet rijk, maar ik vind het logisch om die ook aan te bieden”


HOE SIGAREN VERKOPEN?

Als specialiste in de verkoop van sigaren, is Sandra de geknipte persoon om uit te leggen hoe je nu de juiste sigaar aan de juiste consument verkoopt. “Kennis opdoen is sowieso een proces van jaren. Je gaat eens mee op reis met sigarenfabrikanten of -leveranciers naar de landen waar de sigaren gemaakt worden. Tijdens zo'n trip hoor en zie je enorm veel. In België probeer je zoveel mogelijk aanwezig te zijn op lanceringen van nieuwe sigaren. En als de vertegenwoordiger langskomt, stel je hem of haar natuurlijk zoveel mogelijk de juiste vragen. Een sigaar is heel persoonlijk. De ene persoon vindt die lekker, de andere niet. Advies verlenen aan sigarenliefhebbers doe je het best ook niet onmiddellijk. Val ze niet aan. Laat ze even met rust voor je hen vraagt of ze hulp nodig hebben. Als we dat wel doen, gaan ze buiten met één sigaar. Als je ze laat doen, gaan ze buiten met tien stuks. De meesten weten wat ze willen. Beginnende rokers moet je uiteraard wel helpen. Is die persoon het gewoon om te roken, zelfs gewone sigaretten? Iemand die dat niet is, wil eens een sigaar proberen tijdens een speciale gelegenheid. Die raden we dan een lichte sigaar aan, en geven we advies. Sigaren roken is een proces, je moet dat wel wat gewoon worden. Hoe moet je een sigaar roken? Hoe moet je die knippen? Hoe moet je die bewaren? Er komt zoveel bij kijken."


TAAKVERDELING

Sandra staat er niet alleen voor. Sinds ze de zaak van haar ouders heeft overgenomen, in 2009, wordt ze bijgestaan door haar man Guy. “Guy verzorgt de administratie en snuistert veel op het internet op zoek naar extra informatie over nieuwe sigaren in ons aanbod, verzorgt op regelmatige basis ook onze twee Facebookpagina's (eentje over sigaren en eentje over de rest van het aanbod), verstuurt elektronische nieuwsbrieven naar onze sigarenklanten en verzorgt ook twee keer per week (op vrijdag en zaterdag) gemeenschappelijke Lotto- of Euromillions-speelpotten voor de geïnteresseerde klanten. Hoe hoger de te winnen bedragen, hoe meer er meedoen natuurlijk. Voor Euromillions is de inleg acht euro, voor de Lotto zeven euro. Wat hij dan uiteindelijk gespeeld heeft, wordt nog voor de trekking aan de klanten meegedeeld." Het koppel heeft twee zonen: eentje is een militair, de andere, Elio, helpt sinds vijf jaar mee in de zaak. Dus wat de toekomst van haar zaak betreft, kan Sandra op beide oren slapen. En ook de zus van Sandra, Ilke, steekt af en toe een handje toe.


TOEKOMST SECTOR

Sandra ziet de toekomst van de sector echter niet zo rooskleurig. “Veel winkels hebben de voorbije jaren de deuren gesloten. Om te overleven moet er echter leven in je zaak zijn: voortdurend vernieuwen, de etalages overhoop gooien, herschikken … Zorg vooral dat de winkel proper is, wat automatisch gebeurt als je de zaak herschikt. Zorg ook voor een divers aanbod. Met alleen rookwaren, pers en loterijproducten haal je het vandaag niet meer. En, ten slotte, blijf de rekken aanvullen. Wij doen dat voortdurend. Een 'quasi' leeg rek is niet bevorderend voor de verkoop", geeft Sandra enkele tips mee voor iedereen die het vandaag wat moeilijk heeft.

De WOlf Tabak