naar top
Menu
Logo Print

ONTDEK DE WONDERE WERELD VAN DE E-LIQUIDS

De markt van e-sigaretten en e-liquids heeft sinds enkele jaren ook vaste voet in ons land gekregen. Meer en meer dagbladhandelaars willen een graantje meepikken van die booming business, en bieden een basisassortiment aan voor beginners of ex-sigarettenrokersIn dit artikel komt u alles te weten over de vloeistoffen.

NICOTINEGEHALTE

De meeste e-liquids bieden nicotinesterktes in een veelvoud van 3 mg/ml aan. De nicotineaanduiding voor een vloeistof is echter niet te vergelijken met die van een sigaret. Bij een e-sigaret wordt de nicotinesterkte per ml aangeduid, bij een sigaret per sigaret. Aangezien je omgerekend veel langer doet over het 'verdampen' van 1 ml e-liquid in vergelijking met het oproken van 1 sigaret, is de concentratie van nicotine per inhalatie bij een e-sigaret veel lager. Iemand die één pakje of meer per dag rookt, doet er goed aan om op een hoog nicotineniveau in te stappen. Veelal wordt dan 12 of 18 mg geadviseerd. Een en ander is ook afhankelijk van de soort e-sigaret die de damper gebruikt, de verbrander, de weerstand van de coil en de voltage/wattage van de batterij. Allemaal hebben ze invloed op de damp die geproduceerd wordt en dus ook op de dampbeleving.

SMAKEN

Grofweg zijn er vier smaakgroepen:

  • tabakssmaken, zoals American Blend Red (full flavour), American Blend Gold (light) of Virginia;
  • muntsmaken;
  • fruitsmaken, zoals appel, kersen, aardbei, mixed fruits enz.;
  • specerijensmaken zoals kruidnagel, vanille, koffie enz.

Gemengde smaken

Naast de zogenaamde mono-/enkelvoudige smaken zijn er ook veel gemengde smaken, zoals aardbeien en yoghurt, mango en milkshake, maar ook 'ice tobacco', tabak met menthol of Cherribakkie, tabak met kers enz. De keuze is bijna eindeloos. Echte vapers (personen die e-sigaretten roken, ook wel dampers genoemd, red.) mengen vaak verschillende smaken door elkaar. Daarnaast is de hoeveelheid aroma die aan de liquids wordt toegevoegd vaak afgestemd op de behoefte van de consument. In Amerika houden ze van meer smaak en zijn e-liquids dus vaak sterker gearomatiseerd. Europese e-liquids hebben een meer uitgebalanceerde smaak.

SAMENSTELLING

Pg/vg

Een e-liquid bestaat uit PG (Propyleen Glycol), VG (Vegetable Glycol), water en aroma's en een bepaald nicotinegehalte. Door de PG ervaart de gebruiker meer van de aroma's en een kriebel. VG zorgt voor de dampontwikkeling. PG is de synthetische component in de vloeistof, VG de plantaardige.

Verhouding

Elke e-liquid met nicotine bevat nicotine (kunstmatig of natuurlijk), water, propyleenglycol, glycerine (vegetarisch) en aroma. De verhouding PG/VG bepaalt voornamelijk de viscositeit van het mengsel. Een te waterig mengsel leidt tot minder damp en smaak. Een te stroperig mengsel leidt bij sommige e-sigaretten tot een slechte verhitting. Die verhouding is dus belangrijk. Om een optimale smaakbeleving te creëren, is deze verhouding vaak verschillend per aroma (de ene smaak overheerst namelijk van nature meer dan de andere). Daarnaast spelen de kracht van de batterij en de grootte van de tank (vloeistofreservoir) een belangrijke rol. Het is daarom dat echte vapers vaak hun eigen e-sigaret samenstellen. Zo creëren ze zelf hun ideale smaak- en dampbeleving.

Throat hit

E-liquids kennen van oudsher een procentuele samenstelling van 70/30 of 80/20 PG/VG. Deze vloeistoffen hebben een lage viscositeit en een scherpe 'throat hit' (gevoel in de keel bij inhaleren nicotine, red.). De nieuwe e-liquids die momenteel op de markt verschijnen, hebben een 50/50-verhouding. De hogere plantaardige waarde van deze e-liquids zorgt voor een zachtere throat hit en produceert meer damp.

Gevaarlijke stoffen

Let erop dat vloeistoffen geen diacetyl en acetoïne bevatten. Deze componenten hebben kankerverwekkende eigenschappen en zijn verboden in de nieuwe wet- en regelgeving. Ook de samenstelling van de vloeistof moet aansluiten bij de Ohmse waarde van de verdamper en de batterij die gebruikt wordt.

KWALITEIT EN VEILIGHEID

Zeer belangrijk is dat de consument zeker moet zijn dat de aangegeven hoeveelheid nicotine per ml ook daadwerkelijk in het flesje zit. In het verleden was dit bij sommige Chinese producten niet het geval. Ook werden in Chinese e-liquids vaak nog andere stoffen gevonden dan op de verpakking vermeld. Uit oogpunt van de volksgezondheid zijn aroma's van natuurlijke oorsprong te verkiezen boven die van kunstmatige oorsprong.

Veilig voor kinderen

Daarnaast is een kindveilige sluiting een vereiste. Het leegdrinken van een flesje met een hoge concentratie nicotine kan vooral voor kinderen schadelijk zijn. Veiligheid vertaalt zich ook in de verpakking in een doosje (tegen zonlicht) of de zachtheid van het flesje (voor het inknijpen).

Bijsluiter

Het is ook belangrijk (en per Koninklijk Besluit verplicht) dat er een bijsluiter bij het flesje zit die in alle landstalen aangeeft dat de vloeistof voor bepaalde risicogroepen, zoals zwangere vrouwen, niet te gebruiken is en hoe er moet worden gehandeld indien de vloeistof op een verkeerde manier wordt ingenomen. Daarnaast moet er op elke verpakking een batchcode worden aangebracht. Hiermee kan in de gehele distributieketen bij eventuele opmerkingen of kwaliteitsproblemen kordaat en snel worden gehandeld.