naar top
Menu
Logo Print

LEKKER VERS LAMSVLEES HET HELE JAAR DOOR VERKRIJGBAAR

Lamsvlees uit engeland en nieuw-zeeland in de kijker

Twee populaire soorten lamsvlees in ons land zijn lamsvlees uit Nieuw-Zeeland en lamsvlees uit Engeland. Dit artikel neemt u mee naar deze twee landen, en geeft een overzicht van hoe de lammeren in elk land gekweekt worden. Daarbij kijken we ook naar de evolutie in het aanbod van lamsvlees voor slagers en naar hoe u uw aanbod van vers lamsvlees het best kunt samenstellen. De grote conclusie is in elk geval dat de combinatie van Engels en Nieuw-Zeelands lamsvlees u perfect de mogelijkheid biedt om het hele jaar door lekker vers lamsvlees aan te bieden, voor elk seizoen en in elke prijsklasse.

LAM UIT ENGELAND

Wanneer beschikbaar?

Het Engelse klimaat wordt gekenmerkt door een grote diversiteit. Zo is het zuidwesten veel zonniger en warmer dan het noordoosten van het land. Dit diverse klimaat heeft een zekere invloed op de lammer- en productietijd. Hoewel Engels lamsvlees vrijwel het hele jaar door beschikbaar is, is de beste periode toch van mei/april tot december/januari, en dat zowel qua kwantiteit, kwaliteit als prijs. Een groot voordeel van Engels lamsvlees is het feit dat het, letterlijk, van vlakbij komt. Net geslacht in Engeland, kan het vlees zelfs al binnen 24 uur in ons land verdeeld worden.

Welke rassen?

De rassen die in Engeland gekweekt worden, zijn aangepast aan de lokale omstandigheden. In heuvelachtige streken tref je vooral rassen aan zoals hetcheviotras, het swaledaleras en het kerryhillras. In streken met grote vlaktes vinden we dan weer rassen terug zoals het hampshireras, het dorsetdownras enhet southdownras. Die kunnen gekruist zijn met een suffolk, een texelaar of een charolais. In streken die het midden houden tussen heuvelachtig en vlak, duikt dan weer het shropshireras op.

Hoe verloopt het kweekproces?

Dankzij het bijzonder uitgestrekte en groene Engelse platteland is het mogelijk om aan extensieve schapenteelt te doen. De overgrote meerderheid van de dieren brengt hun hele leven buiten door. Het lammeren, afhankelijk van het lokale klimaat, start in januari en loopt door tot in maart.

Wat eten de dieren?

De lammeren zogen tot ze minstens drie maanden oud zijn. Daarna schakelen ze over op grassen en kruiden die ze op de weides en in de natuur vinden. Om de winter beter te doorstaan, worden de schapen bijgevoederd met onder meer hooi en bieten.

Wanneer worden de lammeren geslacht?

In Engeland verstaat men onder 'lam' een schaap jonger dan twaalf maanden dat zijn eerste snijtanden nog heeft. Door de bank genomen worden de lammeren geslacht wanneer ze een leeftijd hebben tussen zes en tien maanden, afhankelijk van het seizoen. Zo worden lammeren in het begin van het seizoen op jongere leeftijd geslacht.

LAM UIT NIEUW-ZEELAND

Wanneer beschikbaar?

Ook Nieuw-Zeelands lam is het hele jaar door beschikbaar. Toch wordt de meerderheid van de lammeren geslacht in de periode van eind oktober tot in mei. Het is dus zo dat u als slager het hele jaar door vers lamsvlees kunt aanbieden. Engels lam van lente tot herfst en dan weer Nieuw-Zeelands lam van herfst tot lente.

Welke rassen?

Het meest voorkomendeschapenras in Nieuw-Zeeland is het romneyras. Dit ras is goed voor ongeveer de helft van alle Nieuw-Zeelandse schapen. Het tweede populairste ras is het coopworthras. Hoewel de meeste schapen in Nieuw-Zeeland gekweekt worden voor zowel vlees als wol, worden er ook steeds meer pure vleesrassen zoals het texelarenras gekweekt.

Hoe verloopt het kweekproces?

Nieuw-Zeeland is een bijzonder groen en uitgestrekt land, in feite twee eilanden, met veel meer schapen dan inwoners. De schapen leven constant buiten. De lammeren worden geboren in de Nieuw-Zeelandse lente, die loopt van augustus tot november. Hoe hoger in het noorden van het land een kwekerij gelegen is, hoe eerder het lammeren start. De absolute piek van het lammerseizoen is half september.

Wat eten de dieren?

De lammeren zogen tot een leeftijd van drie maanden. Daarin verschillen ze niet van hun Engelse soortgenoten. Nieuw-Zeelandse schapen leven buiten en scharrelen zelf hun kostje van grassen en kruiden bij elkaar. Er wordt zelden bijgevoerd.

Wanneer worden de lammeren geslacht?

Net zoals in Engeland verstaat men in Nieuw-Zeeland onder 'lam' een schaap jonger dan twaalf maanden dat nog geen permanente snijtanden heeft. De meeste lammeren worden geslacht op een leeftijd van vijf tot zes maanden.

EVOLUTIE AANBOD

'slagervriendelijker'

Vroeger was het productaanbod van het lamsvlees naar de slager toe vrij beperkt. Hele lamskarkassen zijn weliswaar prima te verwerken in diverse snitten en producten, je moet die ook nog aan de man kunnen brengen. Vandaar is het een grote vooruitgang dat er steeds meer 'slagervriendelijke' snitten en verpakkingen aangeboden worden. Vanuit Nieuw-Zeeland zijn op die manier vooral producten als bout (met of zonder been), kroon, filet, staartstuk en schoudergebraad beschikbaar. Vanuit Engeland kan de slager qua snitten bij wijze van spreken alles krijgen wat men maar kan wensen. Vaak zijn deze producten retail-ready. Er hoeft in de slagerij dus geen mes meer aan te pas te komen. Gewoon uitpakken en in de koeltoog leggen.

Verpakking en houdbaarheid

Qua verpakking en houdbaarheid wordt het verse Nieuw-Zeelandse lam, vanwege de afstand 'chilled' vacuüm verpakt.

Zo is het vanaf de productiedatum nog tot veertien weken houdbaar, dit vanzelfsprekend enkel wanneer de koudeketen gerespecteerd blijft. Engels lam is eveneens verkrijgbaar in vacuüm verpakking of gewoon hypervers zonder vacumering.

SAMENSTELLEN ASSORTIMENT

Klassiekers

Bij het samenstellen van een succesvol lamsgamma voor uw slagerij is het interessant om te kijken welke snitten in ons land het best verkopen. Daarbij komen we sowieso uit bij de klassiekers zoals kroon, filet, koteletten en bouten. Dit zijn meestal de mooiste, maar ook de duurste stukken. Daardoor zien consumenten lam als een exclusief product voor speciale gelegenheden. Hoewel marktstudies duidelijk uitwijzen dat de consumenten van lamsvlees houdt, is het net dit exclusieve en dure imago dat een rem zet op de verkoop.

Prijsgunstige alternatieven

Vandaar is het verstandig om naast de duurdere traditionele stukken, ook prijsgunstigere alternatieven aan te bieden die net zo lekker zijn. Denk daarbij aan nekfilet, schenkel, pitavlees, gehakt, schouder- en boutschijven, schoudergebraadjes, stoofvlees uit schouder en nek, brochettes … Supermarkten en slagerijketens hebben deze omslag al gemaakt en zagen hun lamsvleesomzet gevoelig stijgen. Ook u als slager kunt hetzelfde succes hebben, als u uw aanbod maar afstemt op de vraag van uw klanten, met name naar lamsproducten die prijsgunstig, lekker en gebruiksvriendelijk zijn. Lamsvlees is een ideaal ingrediënt voor uw bereide maaltijden. Denk maar aan lamsstoofvlees, pastasaus met lamsgehakt, lamscurry, lamspitavlees …

HOE LAMSVLEES HET BEST AAN DE MAN BRENGEN

Het hele jaar door in alle prijsklassen

Aangezien de aanvoermomenten van Engels en Nieuw-Zeelands lamsvlees perfect op elkaar aansluiten, houdt niets u als slager tegen om het hele jaar door een assortiment van heerlijke lamsvleesproducten in uw koeltoog te plaatsen, zeker niet wanneer u ook snitten kunt aankopen waar u zelf geen werk meer aan hebt. Vers lamsvlees is met andere woorden het hele jaar door een verrijking van uw assortiment in alle prijsklassen.

Toegevoegde waarde

Daarbij kunt u extra waarde toevoegen aan uw lamsvlees door het te bewerken met kruiden en er marinades, brochettes van te maken … Zeker in de BBQ-periode willen de mensen afwisseling. De tijd van de chipolata, de kippenbout en de hamburger op de BBQ liggen definitief achter ons. De consument wil variatie, en die kunt u zonder meer bieden met lamsvlees. Probeer bijvoorbeeld eens spareribs van lam die u desgewenst lekker marineert. Het kost bij wijze van spreken twee keer niks en het is geweldig smaakvol.

Communicatie

Verder geldt het klassieke adagio dat als men een product goed wil lanceren, men er veel en herhaaldelijk over moet communiceren. Spreek over uw verse lamsvlees, merk op dat lekker vers lamsvlees niet duur en moeilijk hoeft te zijn, laat uw klanten proeven van uw bereide lamsvleesproducten en doe regelmatig een promotie met uw prijsgunstigere lamsvleesproducten.