naar top
Menu
Logo Print
02/05/2018 - TOM D'HALLUIN

FRANCHISING

De franchiseformule wordt almaar belangrijker in het Belgische retaillandschap, en meer bepaald in de supermarktsector. Op deze pagina vindt u alle relevante informatie over de stand van zaken en het ideale profiel van een franchisenemer.

Nieuw onderzoek naar franchising in BelgiëFranchising

Tijdens de Franchising Belgium Day stelde Claude Boffa, professor aan de Solvay Brussels School, een nieuwe studie voor over de franchisingsector. Hij vertelde dat het merendeel van de commerciële netwerken met voeding te maken heeft en dat er nog steeds verkooppunten bij komen. Om te starten, heb je meestal mini­maal 50.000 euro nodig. Men kiest vooral als carrièreswitch na zijn veertigste voor franchising. Doorgaans zijn er geen conflicten tussen franchisenemer en -gever, en verloopt de relatie vlot.

 

Foodretailers over hun franchisenemers

De job van je leven? Word je eigen baas.
De job van je leven? Word je eigen baas.

Studenten marketing van de Solvay Brussels School hebben een grootse enquête gedaan bij franchisenemers. We namen de proef op de som en checkten of hun conclusies overeenstemmen met wat de franchisegevers ervaren. Uit onze rond­vraag blijkt inderdaad dat een franchisenemer ondernemerschap hoog in zijn vaandel moet dragen. En dat een starter in een netwerk stapt omdat hij veel steun krijgt van het enseigne en een grote vrijheid geniet.

 

Ontdek hier hoe je je eigen SPAR-supermarkt start!
Ontdek hier hoe je je eigen SPAR-supermarkt start!

Drie franchisenemers aan het woord

Wat maakt franchiseformule zo aantrekkelijk?
Drie franchisenemers, gestart in 2015, getuigen over hun keuze:
-Spar Helecine
-Spar Express Pascy
-Carrefour Express Edegem


 

Concurrentiëler dankzij franchisingFranchising

Snel, goedkoop en efficiënt en met minder risico een sterk commercieel netwerk uitbouwen: ziedaar een aantrekkelijke reden voor franchisegevers en -nemers om de handen in elkaar te slaan. Hoewel franchising in België al een behoorlijke geschiedenis heeft en er al vele succesverhalen zijn opgetekend, blijven er vele vragen rond het thema. Een seminarie van de Belgische Franchise Federatie trachtte die vragen zo veel mogelijk te beantwoorden.