naar top
Menu
Logo Print

BIO BLIJFT VOORAL IN WALLONIË GROEIEN

In Vlaanderen voor retail zeker nog groei mogelijk

De totale bestedingen van biologische producten stegen in België in 2018 met 15%, maar dit is vooral aan Wallonië te danken. “In het zuiden van het land groeide de biomarkt aan met 18%, in Vlaanderen slechts met 3%", weet Jan De Boeck, research consultant GfK Belgium. De klassieke supermarkt blijft het grootste biokanaal met 36% van het marktaandeel, maar voelt steeds meer de concurrentie van het gespecialiseerde kanaal dat intussen 33% van de biomarkt inneemt.

Biomarkt biologische productenVLAANDEREN HINKT ACHTEROP

VLAM presenteerde tijdens een seminarie in De Montil in Affligem de recentste inzichten over de bioconsumptie van de Belgische consument. In opdracht van VLAM volgde GfK Belgium de aankopen van 5.000 Belgische gezinnen voor thuisgebruik continu op. Uit dit onderzoek bleek een verdere groei van de aankoop van bioproducten. In 2018 besteedden de Belgische gezinnen 760 miljoen euro aan biologische producten, 15% meer dan in 2017.

“Vlaanderen hinkt achterop", weet Jan De Boeck. “Het noordelijk landsdeel heeft een aandeel van 289 miljoen euro, of 38%. Hiermee duikt Vlaanderen onder de verwachtingen en blijft het beduidend achter op Wallonië."

De groei van de biomarkt met 15% is beduidend hoger dan de groei van 1,1% van de totale voedingsbestedingen. “De stijging van bio wordt vooral verklaard door de expansie in Wallonië, en een hogere aankoopfrequentie van +1 aankoopacties per jaar voor bio tegenover een daling van de aankoopfrequentie van - 4 aankoopacties bij de gewone voeding. Het aantal biokopers gaat intussen in de richting van de 95%."

RUIMER ASSORTIMENT

Verse voeding stijgt in Wallonië

Het aanbod aan bioproducten blijft volgens de studie verder stijgen. Het aantal bioreferenties dat GfK bij het panel optekende, stijgt jaarlijks van iets meer dan 6.000 in 2009 tot 13.000 in 2018. “Dit wijst op een verbreding van het bio-aanbod. In de winkelrekken liggen tegenwoordig ook meer verwerkte en voorverpakte bioproducten."

In 2018 groeide de categorie verse voeding aan met 18%, maar deze groei was voornamelijk aan Wallonië toe te schrijven. Daar groeide dit marktsegment in 2018 aan met 40%. In Brussel was er een groei van 5% en Vlaanderen bleef ter plaatse trappelen. Vlaanderen heeft zowel in absolute als relatieve cijfers een duidelijke achterstand tegenover Wallonië. Zo schommelden de bestedingen voor verse biologische voeding in Vlaanderen in 2017 en 2018 rond de 190 miljoen euro tegenover respectievelijk 190 miljoen en 260 miljoen voor 2017 en 2018 in Wallonië.

40% bestedingen zijn AGF-producten

De biobesteding bestaat voor 40% uit AGF-producten (aardappelen, groenten en fruit). Bij gangbare producten is dit slechts 23%. De categorie 'vlees, vis en ei' is goed voor een kwart van de biobestedingen, wat bij de gangbare producten 40% is. Het aandeel zuivel haalt zowel in bio als bij de gangbare producten ongeveer 20%. Voor graanproducten is dat bij bio 12% en bij de gangbare producten 9%, wijn en bier zijn in bio goed voor 3% tegenover 9% bij de gangbare producten.Biomarkt biologische producten

WAT ZIJN DE GROEIERS?

De belangrijkste groeiproducten in 2018 waren eieren, vlees en zuivel. Bij de verwerkte bioproducten deden pizza's, quiches en kant-en-klaarmaaltijden het uitstekend, en ook biorijst en biobier scoorden hoog. Tot de grootste dalers behoren melksubstituten, vleesvervangers en wijn.

KLASSIEKE SUPERMARKT BLIJFT GROOTSTE BIOKANAAL

Wat de verkoop betreft, blijft de klassieke supermarkt het grootste biokanaal met een marktaandeel van 36%. Het gespecialiseerde kanaal (speciaalzaken, natuurvoeding, Bioplanet en superettes) neemt ongeveer een derde van de markt in.

De buurtsupermarkt staat op plaats drie met een marktaandeel in bio van 14%. De top vijf wordt vervolledigd door hard discount (10%) en de rechtstreekse verkoop (hoeve en boerenmarkt) met ongeveer 5%.

Biomarkt biologische producten

PSYCHOLOGISCH EFFECT

Gert Laurijssen (directeur Foodservice Alliance) ziet nog ruimte voor het gebruik van bio- en lokale producten bij cateraars en chefs. “Nu is de drijfveer om met lokale producten te werken vooral het psychologisch effect. Vaak gaat het eigenlijk vooral om marketing. De chef ziet er een opportuniteit in om aan zijn klant te tonen dat hij lokale producten steunt. Hij pakt er graag mee uit dat hij met lokale boeren werkt.

“Nu is de drijfveer om met lokale producten te werken vooral het psychologisch effect. Vaak gaat het eigenlijk vooral om marketing."

Er valt op dit vlak nog een kloof te overwinnen. Zo zien we dat fairtradeproducten bij chefs weinig losmaken en dat dit vooral een verhaal is dat door de overheid gesteund wordt. Het zijn trouwens niet alleen onze geëngageerde chefs die graag de kaart van de producten van eigen bodem trekken. Zo scoort McDonald's door letterlijk haar trouwe klanten uit te sturen om op bezoek te gaan bij lokale boeren die aan deze hamburgergigant aardappelen leveren. Dit werkt zeer goed bij de toonaangevende 'influencers' die dit nieuws graag met hun community delen."

GEMAK VERSUS BELEVING

“Er is in het aankoopgedrag van de consument sprake van een duidelijke polarisering die je zou kunnen omschrijven als 'gemak versus beleving'.

Enerzijds wil de klant vanuit zijn luie zetel online boodschappen kunnen doen, maar anderzijds scoren zaken die een goed verhaal weten te vertellen. Dit heeft gevolgen op de klassieke verhouding tussen supermarkten en retail. Zo zien we dat de klassieke boodschappen op zaterdag voor de hele week in de supermarkt in aantal afnemen en de dagelijkse boodschappen in kleinere winkels weer stijgen. Er is dus zeker nog een plaats voor de retail. Belangrijk is hierbij in te spelen op de zogenaamde millennials, de actieve jongeren voor wie beleving belangrijk is. Er is zelfs sprake van een 'foodporn obsessie': millennials zijn gefascineerd door alles wat met voeding te maken heeft, als het maar op een eigentijdse manier gebracht wordt."

BIO STEEDS MEER MAINSTREAM

Voeding wordt steeds meer een levensstijl", beaamt Ruth Evenepoel (marketingmanager Bioplanet). “Voor de klant van vandaag geldt het motto 'ik ben wat ik eet'. Dit heeft gevolgen voor het aankoopgedrag: de moderne consument wil geïnformeerde keuzes maken en verwacht ook bij de aankoop van voeding meer transparantie. Bio wordt hierbij steeds meer mainstream. Niet alleen stijgt het aantal referenties bij de biowinkels, maar ook in klassieke winkels wordt het aanbod bio steeds groter. Bij ons cliënteel zijn positieve connotaties zoals de termen lokaal, korte keten, producten van het seizoen, sociaal en duurzaam belangrijke factoren. Er zijn zeker nog groeikansen, en ook wij kunnen nog meer doen. Zo steken we bij Bioplanet de hand in eigen boezem. We gebruiken bijvoorbeeld nog veel plastic bij onze verpakkingen en stellen onszelf de vraag hoe we daar vanaf kunnen geraken Anderzijds stijgt bij bioproducten zeker ook het belang van convenience. Je mag dan nog een leuk en lekker product hebben, de moderne klant wil ook dat het snel klaar te maken is."

Biomark biologische producten