naar top
Menu
Logo Print

SNELLE BEDIENING VAN KLANTENBIJ SPAR EXPRESS BEERNEM

Shop voor de verbruiker on-the-go

SPAR Express is een formule die op veel plaatsen al zijn nut heeft bewezen. In oktober 2017 kwam er een nieuw verkooppunt bij, vlak bij de autostrade in Beernem. Ook hier de typische eigenschappen van een SPAR Express 'on-the-go': je parkeert je snel op de grote parking, je vindt direct wat je zoekt en je bent zo weer buiten. De zaakvoerder ging met de Tongerse Centrale Lambrechts in zee omdat hij bij hen zijn eigen accenten kon toevoegen aan de formule-invulling. Na een aantal maanden kan hij al vaststellen dat hij op de goede weg is.

NIEUWE SUPERETTE IN BEERNEM

“Ik wou dat ‘het oude shopgevoel’ bleef voor mensen die graag binnenspringen voor hun krant of sigaretten”

Lambrechts/SPAR is onder meer gekend voor zijn buurtwinkels onder de naam SPAR. Deze zijn vrij groot, met een breed assortiment en ze hebben veelal vlees in bediening. Lambrechts/Spar levert ook aan superettes onder de naam SPAR Express. Hier is de oppervlakte kleiner en is het gamma kant-en-klare producten ruim vertegenwoordigd. We bezochten de recent geopende SPAR Express in Beernem.

TOPLOCATIE LANGS DRUKKE BAAN

Van 2000 in Beernem

Rik Mannens is zaakvoerder van de splinternieuwe SPAR Express in Beernem. Maar hij zit wel al van in 2000 op deze locatie. Een woordje uitleg. Eind vorige eeuw stond er een café met garagebedrijf en enkele pompen op de stoep — geplaagd door bodemverontreiniging — al vijf jaar te koop aan de Wingenesteenweg in Beernem. Een toplocatie aan een drukke baan, vlak bij de afrit Beernem van de E40. De garage heette trouwens De Autrostrade. Rik Mannens kocht café, garage en pompen in 2000. De garage heeft hij niet gebruikt, maar hij zette naast het café een carwash en tankstation met een kleine shop erbij.

Van 2017 met Spar Express

Na tien jaar stopte het café met bestaan en werd de shop — voor een tweede keer al — vergroot. Carwash, tankstation en shop paalden aan een Lidl. Toen die er in 2017 mee stopte, omdat de oppervlakte te klein geworden was voor de visie van Lidl, zag Rik Mannens de kans schoon om er een volwaardige winkel te beginnen.

De winkel biedt in één oogposlag een helikopteroverzicht over haar producten
De winkel biedt in één oogposlag een helikopteroverzicht over haar producten

OUDE SHOPGEVOEL BEHOUDEN

Consultatieronde

Rik heeft gepraat met verschillende marktspelers. Het contact met Lambrechts zat snor omdat ze open stonden voor de elementen die hij belangrijk vond, omdat ze wilden meegaan in zijn gedachtegang. Daarom heeft hij voor hen gekozen. En hij is blij met de keuze omdat ze bij de opstart heel goed hebben meegeholpen. En de eerste weken na de opstart kwam atlijd wel eens iemand langs. Ook nu blijven de contacten goed onderhouden en is de samenwerking prima.

Grote vrijheid

Het was niet Lambrechts die oplegde hoe elk detail van de superette er moest uitzien. Ze leverden het basisidee van de shop aan en Rik kon een persoonlijke touch toevoegen. “Ik wou dat 'het oude shopgevoel' bleef voor mensen die graag binnenspringen voor hun krant of sigaretten. Daar wou ik dan sowieso een verse broodjestoog bij waarvoor ik met Deliway (groep La Lorraine in zee ben gegaan."

WINKELINRICHTING

Helikopterview

“Ik wilde dus dat mijn klanten snel hun pakje sigaretten konden kopen of een Lottoformulier invullen. Maar tegelijkertijd wilde ik ze even 'laten proeven' van het assortiment", gaat Rik verder. En daar is hij wonderwel in geslaagd: zonder een lange weg te moeten afleggen via alle rekken, zien de klanten in een oogopslag welke andere producten te koop zijn. De rekken zijn laag (120 cm), de winkel erg overzichtelijk. Je kan als klant kijken 'in de gangen' achteraan in de winkel. Daar zijn de rekken voor de non-foodartikelen, en die zijn wel hoog. Trouwens, handig dat SPAR Express-concept want zo heb je een helikopterview over de hele winkel van aan de kassa.

Rustig zitten aan tafeltjes

En toch trekt de winkel ook mensen aan die de tijd nemen om even bij te tanken. Soms letterlijk en figuurlijk. Want na een tankbeurt koopt men al eens een broodje en neemt men een pauze. En ook daar heeft Rik aan gedacht: in zijn winkelconcept wou hij per se enkele aangename tafeltjes. Een rustpunt voor wie lang onderweg is en… binnenkort voor diegenen die hun elektrische wagen opladen. Een machine die de meest lekkere bonenkoffie maakt, staat al klaar.

ASSORTIMENT

Rik Mannens zorgt er zelf voor dat de dagverse groenten en fruit er aantrekkelijk bij liggen.
Rik Mannens zorgt er zelf voor dat de dagverse groenten en fruit er aantrekkelijk bij liggen.

Alles dagvers

Alle producten zijn dagvers. Het fruit en alle andere verse producten liggen er aantrekkelijk bij. Er zijn sapjes, net zoals de broodjes van Deliway. Alle andere gebruiksklare, verse producten worden door Lambrechts geleverd, in porties aangepast aan het publiek: voor singles en voor 2 à 3 personen. Ook het vlees bijvoorbeeld is per stuk verpakt of per twee. Alles is dus in zelfbediening om rap te gaan. Behalve de broodjes die naar wens worden belegd aan de bedieningstoog. Kortom: de SPAR Express Beernem is een mooie referentie voor de SPAR Express-formule, als shop voor de verbruiker on-the-go.

Non-food en bpost-klanten

De SPAR Express van Rik Mannens in Beernem doet zijn naam dus alle eer aan. Klanten komen af en aan. Dikwijls dagelijks voor eenzelfde product (krant), anderen komen om zich te depanneren (tandpasta), nog anderen zijn toevallige passanten van het pompstation en een deel komt zelfs van ver omdat de zaak een bpost-verdeelpunt heeft. Dankzij de zeer ruime openingsuren kiest men voor de Wingene Steenweg voor het afhalen van een pakje. “Ik zeg altijd: we hebben van alles iets, maar niet van alles veel. En dat is net wat mijn klanten zoeken. Naast hun Humo of hun sigaretten nemen ze al eens een diepvriespizza mee. Globaal genomen kan je zeggen dat zo'n 65% van mijn klanten vaste klanten zijn en dat een kassaticket gemiddeld 10 euro bedraagt", weet Rik nog te vertellen.

Dankzij de zeer ruime openingsuren kiest men voor de Wingene Steenweg voor het afhalen van pakjes.
Dankzij de zeer ruime openingsuren kiest men voor de Wingene Steenweg voor het afhalen van pakjes.

GESLOTEN OP FEESTDAGEN

Het belangrijkste voor Rik is dat élke klant goed geholpen wordt, om het even hoe dikwijls hij komt en onafhankelijk van wat hij koopt. Ze weten dat ze bij SPAR Express Beernem altijd terechtkunnen, bijna elke dag. We konden trouwens vaststellen dat élke bezoeker uiterst vriendelijk wordt aangesproken, ook door Rik zelf terwijl hij het assortiment aanvulde. De winkel is elke dag open, uitgezonderd op feestdagen, in de week van 6 uur 'morgens tot 's avonds laat om 20 uur. Ook zaterdag en zondag de hele dag. Op zondagnamiddag komt er trouwens veel volk over de vloer dat nog producten komt inslaan voor het avonddiner.

PUBLICITEIT EN PROMO'S

Tweewekelijks komt een vertegenwoordiger van Lambrechts langs om de komende promo's te bespreken. Bijvoorbeeld een spaaractie voor Curverboxen. Die actie kondigt Rik aan op z'n Facebookpagina en op de website. De SPAR Express-folders worden zo'n 10 keer per jaar huis-aan-huis bedeeld. SPAR Express Beernem adverteert met eigen acties in het Beernems reclameblaadje: bij aankoop van drie vlootjes charcuterie, krijg je 100 gr kip curry gratis, bijvoorbeeld. Voor de broodjes zijn er spaaracties en met je kasticket krijg je punten voor de Joyn spaarkaart, waarmee je kan sparen voor gratis premies.

omzetsamenstelling

SPAR EXPRESS BEERNEM
Wingense Steenweg 67
8730 Beernem
Tel.: 050/78.82.60
nvautostrade@skynet.be
www.autostradenv.be

Openingsuren:
ma.-vr.: 6.00 u - 20.00 u
za.: 7.00 u - 19.00 u
zo.: 8.00 u - 18.00 u

Zaakvoerder: Rik Mannens
Sinds: oktober 2017
Personeel: 4 fte's + Rik Mannens
Winkeloppervlakte: 350 m²

Aantal klanten/dag:
ma.-vr.: 600 - 650
za.: 500
zo.: 400
Gemiddeld kassaticket: € 10
Omzet: rond € 180.000/maand
(incl. rookwaren, Deliway, Spar Express, bpost)