naar top
Menu
Logo Print

NIET-ALCOHOLISCHE DRANKEN KENNEN WAARDEGROEI VAN 3%

Water, cola en energiedranken zetten sterke groei in waarde neer

Dranken
De Belgische markt van de niet-alcoholische dranken is in ons land goed voor een jaarlijkse kassaomzet van 2 miljard euro en een jaarlijks volume van 2,3 miljard liter. Deze markt toonde in 2017 een structureel gezonde volumegroei van bijna 2% en een waardegroei van 3%, en was daarmee een van de drijvende krachten in de waardegroei van fast moving consumer goods. Drie grote trends domineren deze markt: 'health & wellbeing', wat betekent dat consumenten controle nemen over hun calorie/sugar intake, de 'evolution from sweet taste to more sophisticated flavours' en tot slot de zoektocht naar 'natural / from nature / close to earth products'.

VOOR U SAMENGEVAT

1. De niet-alcoholische dranken zijn in ons land goed voor een jaarlijkse kassaomzet van 2 miljard euro en een jaarlijks volume van 2,3 miljard liter.
2. Deze markt vormt een van de drijvende krachten in de waardegroei van fast moving consumer goods.
3. De niet-alcoholische dranken toonden in 2017 een structureel gezonde volumegroei van bijna 2% en een waardegroei van 3%.
4. Bijna alle segmenten kennen een gezonde volumegroei en de waters vormen, samen met energiedranken, de structureel gezondst evoluerende categorie.
5. De waardegroei van de niet-alcoholische dranken wordt aangedreven door cola, water en energiedranken.

NIET-ALCOHOLISCHE DRANKEN

Volumegroei

Bijna alle segmenten (behalve ambient sappen & nectars, sportdranken en limonades) tonen een gezonde volumegroei. En de waters vormen (samen met energiedranken) de structureel gezondst evoluerende categorie met een exponentiële groei van de gearomatiseerde waters.

Waardegroei

DrankenDe waardegroei van de niet-alcoholische dranken (+ 63 miljoen euro in 2017) wordt aangedreven door cola, water en energiedranken.

  Cola
 • Het colasegment (+ 20 miljoen euro) wordt gedreven door de explosieve groei van Coca-Cola zero sugar en een gevoelige uitbreiding van het assortiment bij de hard discounters Aldi en Lidl.
 • Water
 • De watercategorie (+ 22 miljoen euro) wordt gedreven door de health & wellbeing trend en de daarmee verbonden toenemende waterconsumptie. Bovendien is er heel veel innovatie en ondersteuning voor het segment van de gearomatiseerde waters, dat waarde toevoegt aan de categorie.
 • Energiedranken
 • Tot slot blijven de energiedranken (+ 9 miljoen euro) sterk doorgroeien, ondanks de health & wellbeing trend (driven by consumers' need for energy). Innovatie speelt hier zeker een belangrijke rol.

WATER

Gearomatiseerd water

dranken

Zoals reeds aangehaald, is de watercategorie een van de trekkers binnen de niet-alcoholische dranken. De spectaculaire groei van gearomatiseerde waters heeft daar alles mee te maken. Binnen de niet-alcoholische dranken is er immers een trend naar meer consumptie van water en minder van frisdranken. Het nieuwere segment van de gearomatiseerde waters bevindt zich net tussen deze twee productgroepen en wint dus sterk aan belang. Dit is ook merkbaar door de komst van nieuwe spelers en de lancering van nieuwe smaken.

Gebotteld water

Maar niet alleen het gearomatiseerde water doet het goed. Ook het segment van het gebottelde water blijft groeien, gedreven door de health & wellbeing trend en de daarmee verbonden toenemende waterconsumptie.

FRISDRANKEN

Suikervrije varianten

dranken

Bruisende frisdranken zijn (in volume) goed voor 31% van de niet-alcoholische dranken en zijn stabiel (in volume). We zien binnen de frisdranken wel een sterk groeiende vraag naar suikervrije en caloriearme varianten. Een vraag die de verschillende producenten graag beantwoorden met heel veel innovatie in het zero sugar/calorie-aanbod.

Gezondere alternatieven

Maar de consument kijkt verder dan de light- en caloriearme versies. Natuurlijke dranken zonder toegevoegde kleurstoffen en bewaarmiddelen winnen volop terrein. Ook het biologische aspect van die dranken kan zeker op heel wat interesse rekenen.

Kleinere verpakkingen

Ondanks de heersende gezondheidstrend blijft de gemiddelde Belg toch een grote verbruiker van softdrinks, zeker in vergelijking met onze buurlanden. De sterke groeicijfers van het colasegment en het segment van de energiedranken zijn daar het mooiste bewijs van. Wat we echter wel zien, is dat meer en meer mensen neigen naar een kleiner formaat ('a treat for me') ten opzichte van grotere flessen ('shared moments'). Producenten focussen daardoor op de ontwikkeling van kleine verpakkingen voor small & medium buyers (can 150 ml, pet 250 ml, NRGB 250 ml).

Dranken

VRUCHTENSAPPEN

Ambiente sappen

Dranken

De markt van de vruchtensappen heeft het moeilijk. Want al blijven de ambiente (of niet-gekoelde) sappen nog steeds de grootste categorie binnen de vruchtensappen, het middenveld trekt deze totale categorie naar beneden (-3,4% value MAT P13).

Verse sappen

We stellen ook vast dat de vruchtensappen, gemaakt van concentraat, steeds minder populair zijn. De shopper consumeert steeds bewuster en kiest vaker voor pure, gepasteuriseerde sappen zonder toevoegingen. De markt van de verse sappen zit daardoor in de lift (+ 3% value MAT P13), voornamelijk door de groei van private label in deze categorie en smoothies.

Opvallend: heel wat nieuwe producten zijn koud geperst. Dit is een techniek die ervoor zorgt dat er zo weinig mogelijk voedingswaarde van het fruit en de groenten verloren gaat tijdens het productieproces.

Smoothies

Het segment van de smoothies gooit vandaag hoge ogen. Meer en meer consumenten vinden hun weg naar deze productcategorie, waardoor het aanbod in de winkels ook wordt uitgebreid.

Functionele sappen

Consumenten zijn steeds meer bewuster bezig met gezonde voeding en zijn op zoek naar producten die hen daarbij helpen. Binnen de vruchtensappen zijn dit bijvoorbeeld producten met extra vitamines en blends van verschillende groeten en fruit met gezonde eigenschappen. Kortom, functionele sappen die niet alleen heerlijk smaken, maar ook nutritionele voordelen bieden.

Natuurlijke suikers

De negatieve aandacht omtrent suikers blijft, net zoals in 2016, actueel. Suikers, ook al zijn deze van nature aanwezig en inherent aan fruit, worden dit jaar opnieuw extra belast in ons land via een quasiverdubbeling van de accijnzen. Een maatregel die het winkelen over de grenzen - in onze buurlanden - aanzwengelt.

Bovendien wordt het goede van vruchtensappen (extra vitamines, anti-oxidanten ...) zelden onder de aandacht gebracht.

VIJF TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE RAYONINDELING

  Twaalf segmenten. Uit recent shopperonderzoek leren we dat de shopper de niet-alcoholische categorie indeelt in twaalf segmenten (cola's, limonades, ijsthees …). Om de leesbaarheid van het schap te verhogen, moet je dus eerst deze indeling maken.
 • Merkblokken. Vervolgens wordt aangeraden om het assortiment zo veel mogelijk in merkblokken te presenteren omdat dit het navigeren vergemakkelijkt.
 • Verpakking en formaat. Daarna is het mogelijk om een indeling te maken volgens het type verpakking en het formaat, twee belangrijke criteria waarop de shopper zijn keuze baseert.
 • Beleving. Uit onderzoek blijkt ook dat shoppers vinden dat de emotionele & inspirationele uitstraling van niet-alcoholische dranken veel te weinig tot uiting komt in het winkelpunt. Het verbeteren van die beleving zal leiden tot meer verkopen.
 • Inspiratie. Tot slot is het belangrijk dat het rayon consumenten inspireert en hen makkelijk de nieuwigheden laat ontdekken. 60% van de awareness van nieuwe producten wordt immers gegenereerd in de winkel.

Dranken