naar top
Menu
Logo Print
06/04/2018 - TOM D'HALLUIN

PRODUCTTRENDS VLEESVERVANGERS

Gezonder en ethischer

Verschillende fabrikanten focussen op de reductie van zout, suiker en verzadigde vetten. Ook bio, lokaal en fairtrade winnen aan veld.Zo ontwikkelde Ardo een aangepaste agrotechnologie om Aziatische Edamame sojabonen in Europa te telen en lanceerde La Vie Est Belle een kindvriendelijke fairtradeburger.

100% plantaardigVleesvervanger

Vroeger bevatten vleesvervangers vaak eieren omdat deze de structuur en binding ten goede komen. Intussen hebben heel wat fabrikanten hun gamma volledig veganistisch gemaakt. Zo is het So Fine gamma sinds eind 2017 volledig plantaardig, en is ook bij Damhert de omschakeling bijna rond. De Hobbit koos in 2013 al voor 100% plantaardig. Tegelijk is het vegan aanbod ook gevoelig uitgebreid. Zo lanceerde De Vegetarische Slager onder meer een vegan broodje paté en filet americain en lanceerde ook Damhert een reeks nieuwe vegan burgers. Ook nieuwkomer Ardo trekt in zijn aanbod vleesvervangers resoluut de 100% plantaardige kaart. De HAK peulvruchten en gerechten met peulvruchten in pouch zijn eveneens, uitgezonderd de linzencurry, allemaal veganistisch.

Toekomst: vegan visvervangers?

Opmerkelijk is dat ook in het segment visvervangers, de volgende stap in productontwikkeling, sterk op vegan wordt ingezet: So Fine lanceerde met SoFish de eerste volledige plantaardige visburger in België; Vivera volgde met een eveneens 100% plantaardig visconcept dat bestaat uit vissticks en een visburger.