naar top
Menu
Logo Print

DIBAL

NIEUWSTE KASSAWEEGSCHALEN BIEDEN VEEL INFO VOOR KLANT

Meeste slagers kiezen voor ruime touchscreens door grote gebruiksvriendelijkheid

Een praktische kassaweegschaal is en blijft een niet te missen instrument in elke slagerij. Bij de keuze van zo'n weegschaal zijn uiteraard nauwkeurigheid en gebruiksgemak belangrijke elementen voor u als slager. Nieuwe evoluties zijn hier de automatische herkenning van de winkelbediende, scrollfuncties op het bedieningsscherm, rechtstreeks op de snijmachine wegen en elektronische aanraaketiketten. Ook de klant verlangt steeds meer info over het product. Met een systeem met dubbele printer kunt u hierop inspelen. En met linerlessetiketten doet u dat op maat van uw klanteninfo.

BELANGRIJKE ROL

De gemiddelde klant in een slagerij gaat er wellicht vanuit dat de kassaweegschaal louter dient voor het wegen en zo berekenen van de prijs van de verkochte producten. De moderne kassaweegschaal heeft echter een pak meer functies en zo speelt dit instrument een erg belangrijke rol in het professioneel runnen van de slagerij.

INFORMEREN VAN DE KLANT DANKZIJ DUBBELE PRINTER

Een opmerkelijke evolutie is dat systemen met een dubbele printer steeds populairder worden. Dus voor enerzijds het kasticket en anderzijds labels of stickers. Zo kunnen de slager en zijn team bij de verkoop van salami, ham of andere vleeswaren de naam van het product en andere info op de verpakking kleven.

De klant hoeft dan thuis niet iedere verpakking te openen om bijvoorbeeld de salami te vinden. Op die manier kan er ook info meegegeven worden over zaken als aankoopdatum, bewaartemperatuur, allergenen en houdbaarheid.

De klant hecht immers steeds meer belang aan herkomst en traceerbaarheid van voedingsmiddelen. Bijkomend is interessant dat deze systemen kunnen worden gebruikt als wettelijk goedgekeurd toestel voor het voorverpakken en labelen van verpakte goederen.

Linerless

Labels voor klanten moeten steeds meer informatie bevatten. Toestellen die voorzien zijn van linerlesslabels met autocut maken etiketten steeds op formaat van die info. Minder afval dus.

HUISSTIJL INTEGREREN

Slagerijen zetten zich uiteraard in voor een hoge kwaliteit van de aangeboden producten maar ook voor een totaalbeeld dat kwaliteit uitstraalt. Niet enkel de verkochte goederen maar ook de winkel, de verpakkingen, het onthaal … moeten als één beeld kwaliteit uitstralen. Slagers hebben steeds meer een bepaalde huisstijl - met logo en bepaalde bedrijfskleuren.

Competitieve producenten van kassaweegschalen integreren deze huisstijl dan ook in de kassaweegschalen en hun programmatie. Concreet spreken we hier dan over het verwerken van het logo op het ticket, de zelfklevers op de verpakking en op het schermpje van de kassa dat naar de klanten gericht is. De kleuren van het toestel kunnen bovendien aangepast worden aan de bedrijfskleuren, zodat deze mee geïntegreerd zijn in de gehele 'look and feel' van de slagerij.

OPBOUWCONFIGURATIES

Monoblok en opgebouwde displays

Er zijn verschillende opbouwconfiguraties, zoals de monoblokweegschalen waarbij de weegschaalunit, de printer en het bedieningsklavier in één unit zijn ingebouwd. Uiteraard zijn deze toestellen het meest compact. Daarnaast worden er ook kassaweegschalen met een opgebouwd display met instelbare schermen vaak gekozen.

Geïntegreerd weegplateau

Weegschalen waarbij het weegoppervlak en de printer geïntegreerd zijn in de toonbank, zijn bevorderlijk voor het klantencontact. Bedienings- en klantenscherm worden in de glazen overkapping gemonteerd. Hierdoor blijven alle producten, die normaal achter de weegschaal in de toonbank zitten perfect zichtbaar en bereikbaar. Meer ergonomie en een betere toonbankverkoop.

Bizerba

Wegen op de snijmachine

Bizerba lanceerde een snijmachine met geïntegreerd weegplateau. Door het direct afwegen aan de snijmachine, wordt heel wat tijd bespaard. Traditioneel wordt er immers heel wat weg en weer gelopen tussen snijmachine en weegschaal, zelfs meerdere keren voor één product.

GEBRUIKSVRIENDELIJKE TOUCHSCREENS

Ruime schermen

Steeds vaker wordt er gekozen voor systemen met grote, opgebouwde touchscreenschermen waarop véél producten kunnen aangetoetst worden.

Een ruim bemeten touchscreen verhoogt de gebruiksvriendelijkheid en is ook eenvoudig naar nieuwe medewerkers toe. Zelfs in die mate dat er vaak geen echte handleiding meer noodzakelijk is.

De populairste toestellen met een ruim touchscreen hebben vlakke schermen - zonder uitstekende boorden of inkepingen - zodat er bij de bediening geen etensresten of bloed kan tussen kruipen. Een wachtrijsysteem volgens klantennummer, is vaak geïntegreerd zodat hiervoor geen afzonderlijk toestel moet aangekocht worden.

DIGI

Scrollfunctie

Digi introduceert op Meat Expo een nieuw soort touchscreen zonder presets, waarbij de gebruiker kan scrollen door de verschillende menu's, net zoals op een smartphone. Voordeel is dat je hier slechts een scherm van 8 inch nodig hebt, wat dan weer bevorderlijk is voor het visueel contact met de klant.

AUTOMATISCHE HERKENNING BEDIENDE

De technologie waarbij de weegschaal automatisch de winkelbediende herkent, zorgt voor een kleinere foutenmarge, meer gemak en een juistere rapportage. De winkelbediende dient hiervoor een badge te dragen die gelinkt is aan de kassaweegschaal.

ONLINE BESTELLEN

Het verwerken van onlinebestellingen via de kassaweegschaal is bij de zogenaamde 'PC-based' installaties zeker mogelijk maar de vraag daarnaar lijkt vooralsnog eerder beperkt. De meeste slagers willen het vooral kwalitatief en simpel houden.

BETALINGEN

Wat de betalingen betreft is er een duidelijke trend rond interfacing tussen de kassaweegschalen, de backofficesoftware en de betaalsystemen, met een vlot en contactloos afhandelen van transacties van alle beschikbare betaalmiddelen: cash, bancontact, payconiq, maaltijdcheques ...

ELEKTRONISCHE LABELS MET TOUCHFUNCTIE

Dankzij elektronische labels kan de slager zeer snel zijn prijzen in de toonbank aanpassen.

Nieuw zijn de aanraaklabels bij Digi. De winkelbediende hoeft deze enkel aan te raken, waarbij meteen het juiste product op de weegschaal verschijnt. De prijs in de toonbank is altijd dezelfde als aan de kassa.

PROMOTIES IN DE KIJKER

Op het etiket

Op het kassaticket wenst de klant vooral informatie over het aantal, de aard van het product, eventuele kortingen en de prijs. Voor slagers is het meestal van belang dat dit eerder beknopt is zodat het afdrukken snel gaat en ze kunnen voortwerken met een volgende klant.

Op schermen

Tickets kunnen worden gebruikt om promotie op te plaatsen maar dit is beperkt en de naar de klant gerichte schermen van de kassaweegschaal lijken daarvoor beter geschikt. Steeds meer slagerijen kiezen ook voor grote flatscreens in de zaak voor promotiedoeleinden. Ook deze kunnen dankzij de specifieke software gelinkt worden aan uw kassaweegschaal.