naar top
Menu
Logo Print

Brouwerij Huyghe aan de slag met lokale gerst

Landbouwexperiment met ILVO
magazine

ILVO en brouwerij Huyghe uit Melle starten een samenwerking op rond de teelt van lokale brouwgerst. De lancering gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister van Landbouw en Visserij Koen Van den Heuvel.Brouwerij Huyghe investeert al jaren in de verduurzaming van zijn productieproces, en zet met deze samenwerking ook stappen in de richting van meer lokale grondstoffen. De gerst, die omgezet wordt naar mout om ze geschikt te maken voor het brouwproces, komt nu hoofdzakelijk uit het buitenland. “Dankzij de samenwerking met ILVO zullen we zo’n 60 ton gerst van eigen bodem kunnen gebruiken. We zijn recent ook gestart met een test met Belgische hop. Waar mogelijk trekken we dus de kaart van lokale grondstoffen”, zegt Alain De Laet, CEO van Brouwerij Huyghe.Voor ILVO is brouwgerst, na hop, het tweede brouwerij-gerelateerde landbouwgewas dat aandacht krijgt. Minister Van den Heuvel: “De verwerkende voedingsindustrie heeft behoefte aan grondstoffen met bepaalde technische kenmerken. Innovatie en begeleiding zal er in dit dossier mee voor zorgen dat de Vlaamse landbouw op termijn een karaktervolle lokale brouwgerst kan produceren.”De jongste 10 jaar verdubbelde Huyghe zijn productie. Dankzij zware duurzaamheidsprogramma’s kon de brouwerij zijn benodigde hoeveelheid water en energie per liter bier meer dan halveren. Het is de ambitie van de brouwerij om de groenste brouwer van het land te worden en het gebruik van lokale grondstoffen zet die ambities alvast nog wat kracht bij.Het is in eerste instantie de bedoeling dat ILVO op 8 hectare proefveld experimenteert met zomergerst in de rotatie.

DELIRIUM

BROUWERIJ DEN APPEL

+3292521501
+3292522931