naar top
Menu
Logo Print

Voedingsproducten op Belgische markt evenwichtiger

Suikergehalte en verzadigde vetten in voedingsproducten opmerkelijk gedaald
magazine

De voedingssector verlaagde de afgelopen vijf jaar geleidelijk aan het suikergehalte en het aantal verzadigde vetten in voedingsproducten en voegde meer vezels toe. Daarmee komt de sector haar afspraken met minister van volksgezondheid De Block en de FOD Volksgezondheid in het kader van het Convenant Evenwichtige Voeding na. De sector wil deze positieve trend nu verderzetten.
In 2012 namen de sectorfederaties Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie en Comeos en de federatie voor de handel zich voor om het onevenwichtige voedingspatroon van de gemiddelde Belg aan te pakken. Samen met de overheid wil de sector een positieve verandering doorvoeren voor voedingsproducten op de Belgische markt. De voedingssector werkt daarbij op 3 pistes: het aanpassen van de nutritionele samenstelling, de portiegroottes en de marketing en communicatie naar de consument. Uit recente cijfers blijkt nu dat zowel het assortiment waaruit de Belg vandaag kan kiezen als de nutriënteninname er anders uitziet dan vijf jaar geleden. Zo zit er in vergelijking met vijf jaar geleden bijvoorbeeld 5,5% minder suiker en 13% meer vezels in ontbijtgranen. Ook frisdrank, zuivel, plantaardige alternatieven voor zuivel en chocoladeproducten kennen een globale reductie in suikers. De eerste evaluatie toont dus een positieve trend.