naar top
Menu
Logo Print

EFFICIENTE VERPAKKINGSMACHINE BESPAART TIJD

Nieuwe ad delhaize maldegem investeert in nieuwe technologieen

De spiksplinternieuwe AD Delhaize in Maldegem kiest resoluut voor de nieuwste technologieën. Om de traiteurmaaltijden en het bereid vlees te verpakken, koos zaakvoerder Dieter Van Renterghem voor de nieuwste traysealmachine van Mecapack. “Een enorm gebruiksvriendelijke machine die ons heel wat tijd bespaart bij het inpakken."

Dieter Van Renterghem opende in april 2016 zijn AD Delhaize in Maldegem. Voor de verpakking van bereide maaltijden en vlees koos Dieter voor een technologisch hoogstandje: een volautomatische traysealer van Mecapack. Wij spraken met Dieter over hoe hij deze machine ervaart. Ook Leo Klapwijk van Nutripack (de leverancier van de schalen die nodig zijn bij het afpakken van de producten) en Jeffrey Pluijmers van Skillpack (de leverancier van de Mecapack machines in de Benelux) waren erbij.

GEEN TIJDVERLIES

Dieter: “In het atelier verpakken we met behulp van deze machine vlees en traiteurmaaltijden in vier verschillende schalen. Dagelijks verpakken we gemiddeld zo'n 1.000 stuks in vier verschillende formaten. We zochten dus naar een toestel dat makkelijk en snel van schaal A naar schaal B kon overschakelen. De machine van Mecapack doet dat volledig automatisch. In de Delhaize in Aalter hebben ze een traditionele versie van de machine staan. Deze heeft als nadeel, telkens als er een ander formaat van schaal gekozen wordt, dat de moules handmatig moeten worden veranderd. Dit is een erg lastige taak, die bovendien een halfuur duurt. Aangezien we dat vier keer per dag moeten doen, verliezen we dagelijks twee uur. Bij de nieuwe machine hier in Maldegem gebeurt dat proces volledig automatisch en verliezen we maximaal twee minuten per wissel, een duidelijk verschil dus! Bij dit apparaat zitten alle moules op een centrale carrousel. Als we een andere moule willen, hoeven we enkel de carrousel te laten draaien met één druk op de knop. Het enige wat er nog manueel moet gebeuren, is de lade openen waarin het onderste gedeelte van de moule zit, en deze veranderen."

VOORDELEN

Gebruiksvriendelijk

Dieter: “Naast de tijd die we uitsparen, is het ook een enorm gebruiksvriendelijk toestel. Bij machines waar je de moules manueel moet veranderen, is dat een heel zware klus. Aangezien het bij deze machine automatisch gaat, hoeft het personeel deze zware manuele arbeid, waarbij zware en hete moules moeten worden opgetild, niet meer zelf uit te voeren. Voorts is de machine een stuk veiliger dan die in Aalter waarbij je de moules manueel moet veranderen. Die zijn vaak nog heet, waardoor er kans op verbranding is. Ook de bediening is eenvoudig."

Veilig

Dieter: “Elke moule bestaat uit twee delen. Het ene deel zit al bevestigd op de roterende carrousel. Het onderste gedeelte moeten we wel nog manueel veranderen, maar dat is zeer makkelijk en geen zwaar werk. Het gebruiksvriendelijke aspect van de machine was ook belangrijk voor mij. Zo werken er bij ons ook vrouwen die de moules moeten kunnen veranderen."

Efficiënter werken

Dieter: “We zijn ook vrijer in de manier van werken. In Aalter moeten we per type schaal werken, hier maakt het niet uit. De machine zorgt ervoor dat we erg efficiënt te werk kunnen gaan." Jeffrey: “Daarom dat ze zeer interessant is voor een supermarkt zoals Delhaize. Voor de industrie, waar moules veel minder gewisseld worden, is het niet zo erg als er elke keer een halfuur verloren gaat."

Groot succes

Leo: “Bovendien zagen we mensen vaak, om tijd te sparen, hun gerechten in te grote schalen plaatsen, omdat ze ertegenop zagen om telkens die moule te veranderen. Hierdoor wordt er serieus ingeboet op de presentatie en de houdbaarheid van het product. Daarom hebben we de carrousel op de markt gebracht om te voldoen aan die hoge frequentie van moulewisseling. Inmiddels is het een groot succes."

Koppelingen

Dieter: “Een ander interessant aspect is dat de machines van Mecapack perfect gekoppeld kunnen worden met toestellen van andere merken. Zo hebben wij hier er een etiketteermachine aan gekoppeld. Nadat de schalen geseald zijn, worden ze meteen voorzien van een etiket, en zijn ze klaar om in de winkel gelegd te worden."

GEEN ONBEKENDEN VOOR ELKAAR

Dieter: “In onze andere vestiging in Aalter werkten we al met een machine van Mecapack, dus de firma was geen onbekende voor ons. Voor de winkel in Maldegem namen we weer contact op, om te kijken wat er nieuw is op de markt. Toen kwamen we uit op het toestel dat hier vandaag staat. Bovendien zagen we in Aalter, mits enkele vervangingen van onderdelen, dat de machine opnieuw voor enkele jaren goed is."

MAATWERK

Leo: “De toestellen worden per winkel op maat gemaakt. Dat moet omdat elke winkel andere schalen gebruikt. Wij voorzien dan een gepaste moule die op de carrousel komt."

INSTALLATIE

Jeffrey: “De installatie verloopt in principe heel vlot. Het enige wat moet worden voorzien, is perslucht, stroom en koelwater, en als men MAP verpakt, ook de gasvoorziening. Het duurt maximaal twee dagen om de machine volledig te installeren."

 

 

OPLEIDING

Dieter: “De machine vraagt wel wat opleiding, omdat het nog altijd een computergestuurd toestel is. Zodra je ermee weg bent, is het echter een erg eenvoudig te bedienen apparaat.“ Jeffrey: “Na de installatie van de machine voorzien we een opleiding. Ze is voorzien van vier standaardprogramma's, telkens gelinkt aan een ander type schaaltje. Het personeel leert hoe de verschillende menu's in elkaar zitten. Na die opleidingsdag stellen we het toestel helemaal verkeerd in, en het personeel moet dat dan opnieuw in orde krijgen. We kunnen het personeel dan wel tonen hoe het werkt, maar het zelf doen is een heel ander verhaal."

Stilstandverlies

Jeffrey: “Hiermee willen we voorkomen dat er een stilstandsverlies zou zijn tijdens het inpakken. Heel vaak zien we dat er door soms kleine fouten veel tijd wordt verspild, zoals de folie die er verkeerd op zit gemonteerd. Als er niks ingepakt kan worden, kan er ook niks verkocht worden. Het is dus van groot belang dat het personeel zelf makkelijk en snel die fouten kan opsporen."

GASTOEVOER

Dieter: “Aangezien we verschillende zaken verpakken, moet ook de gastoevoer veranderd worden. Deze is nodig om de kleur en de bewaartijd van de voedingsmiddelen optimaal te behouden. Zo heb je voor rode vleessoorten meer zuurstof nodig dan bij bereide gerechten. Deze machine doet dat ook volledig automatisch. Bij het wisselen van een schaal zal het toestel dan ook eerst de gasleidingen zuiveren, en dan steekt hij het andere gas erop. Ook dit is een belangrijke vooruitgang in vergelijking met de machine die in Aalter gebruikt wordt."

INVESTERING

Dieter: “De investeringkosten voor een dergelijke machine liggen hoog, maar de terugverdientijd valt heel goed mee omdat we op een hoge frequentie werken. Ik zou het toestel vast en zeker aanraden, maar je moet er wel rekening mee houden dat je een bepaald volume moet verzetten om de investering terug te winnen."

 • Grootte: 2.123 mm x 977 mm x 2.069 mm (B x D x H)
 • Energieverbruik: 6
  18 kW
 • Waterverbruik: 50 l/u
 • Verbruik perslucht: 10 m³/u
 • Aantal schalen per cyclus: 14
 • Bediening via intuïtief 7"-touchscreen
 • 20 programma's
 • Hygiënisch: volledig demonteerbaar
 • Inclusief carrousel met 4 toolings

VOORDELEN OP EEN RIJ

 • gebruiksvriendelijke bediening
 • tijdbesparend
 • compact
 • mogelijke koppelingen met andere machines bv. etiketteermachine
 • veilig
 • zware werk wordt weggenomen
 • meer volume op één dag
 • storingsvrij werken
 • minder arbeidsintensief
 • efficiënter werken
 • verpakken per order en niet meer per schaal type

NUTRIPACK BENELUX

NUTRIPACK BENELUX

MERWEDESTRAAT 54
5347 KW OSS
+31412642528
-