naar top
Menu
Logo Print

SIAL Paris kijkt naar de toekomst

Ontdek het Future Lab en het Alter'native Food Forum

Van 21 tot en met 25 oktober vindt in Parijs opnieuw SIAL plaats. De beurs profileert zich al sinds jaar en dag als hét event dat de nieuwste ontwikkelingen en innovaties voor de internationale voedingsbranche in de kijker plaatst. In dit laboratorium van de foodwereld kunnen professionals duizenden nieuwigheden komen uittesten. Naast ruimte voor meer dan 7.000 exposanten uit alle hoeken van de wereld kijkt de beurs naar de toekomst door onder andere in te zetten op de steeds meer oprukkende trend van alternatieve voeding, en door te tonen hoe de technologieën van morgen in de foodsector kunnen gedijen.

FUTURE LAB

Food lab

Het #SIALFOODLAB dient een meeslepend netwerk te worden om thema‘s te behandelen die zich in de kern van onze bezorgdheden op het vlak van voeding bevinden. Bijvoorbeeld: welke alternatieve eiwitten zullen er nodig zijn om 8,6 miljard mensen te voeden in 2030? Sommigen zien vlees 'gekweekt' uit stamcellen in het laboratorium als oplossing, terwijl anderen louter plantaardige oplossingen beogen. Onder andere thema's die aan bod zullen komen in het kader van het Food Lab, bevindt zich ook het digitaal gesubsidieerde 'home-made' gegeven, of hoe kunstmatige intelligentie een revolutie in onze voedingspraktijken zal teweegbrengen, ongeacht de toegepaste technologie, of in welk scenario die wordt toegepast.

Ideas start here

Rising start-up

De tweede dimensie van Future Lab is #SIALRISINGSTARTUP... een ruimte die aan een vijftigtal Europese start-upbedrijven de mogelijkheid biedt om deel te nemen aan SIAL. #SIALRISINGSTARTUP zal op deze manier jonge ontwerpers onder de aandacht brengen, die klaar zijn om de strijd aan te gaan met het avontuur: zoeken naar oplossingen voor de voeding van de toekomst op het gebied van onder andere nieuwe producten, diensten en verpakkingen. #SIALRISINGSTARTUP, opgericht in partnerschap met IDEFI-ECOTROPHELIA, wordt de eerste potentiële Europese ruimte gewijd aan start-ups in de agrovoedingssector. De jonge opstartende bedrijven, die in partnerschap met het Europese netwerk van universiteiten worden geselecteerd omwille van hun durf en inventiviteit, krijgen door de beurs een maximale zichtbaarheid in een cruciale fase van hun bestaan: het ontstaan. #SIALRISINGSTARTUP geeft hun namelijk de kans om hun ervaringen te delen met een panel van ondernemers, investeerders, potentiële klanten en media om op een dag de foodplaneet te veroveren.

Viral lab

Op SIAL zal er ook worden geëxperimenteerd met virtual reality onder de noemer #SIALVRLAB. Deze animatie, gecreëerd in partnerschap met Laval Virtual/EasyCom, biedt een overzicht van wat er met virtuele realiteit in de voedingssector kan worden gedaan. Het uitgangspunt daarvan is zo goed mogelijk begrijpen hoe die technologie een ommekeer zal teweegbrengen in onze dagelijkse voedingsgewoonten, zowel op restaurant als gewoon thuis. #SIALVRLAB stelt vier animaties van virtuele realiteit voor, met verschillende soorten helmen, gebruiks- en sectoriële toepassingen. De uitdagingen van de virtuele realiteit in de voedingssector hebben zo binnenkort geen geheimen meer voor bezoekers.

SIAL PARIS IN CIJFERS

Aantal exposanten: 7.020, uit 109 verschillende landen met 85 procent internationale exposanten
Aantal bezoekers: 155.700, uit 194 verschillende landen met 70% internationale bezoekers
Bezoekersprofiel: 23% agrifood | 16% food service | 6% services & professional bodies | 55% retail / handel
Top 3 sectoren: 1. Vlees | 2. Zoet | 3. Zuivel
• Meer dan 6 maand extra omzet voor 60% van de exposanten

ALTER'NATIVE FOOD FORUM

Een groeiende trend

Tegenwoordig staan ambachtslieden en fabrikanten bol van ideeën rond alternatieve voeding, zo staan de winkels en supermarkten vandaag de dag vol met producten die plantaardige eiwitten bevatten (zoals tarwe, soja en pulseiwitten). Het verlangen naar gezond eten is eveneens onlosmakelijk verbonden met eetplezier. Fabrikanten richten zich naast het finetunen van de smaak dan ook sterk op hoe voedsel eruitziet. Het aantal innovaties op basis van vleesvervangers is bovendien groter dan het aantal innovaties op basis van vlees, en consumenten blijven terugkomen voor meer: de essentie van de populaire vraag. Een ander typisch voorbeeld is het gefermenteerde voedsel, zoals kombucha, kefir en kimchi. Dat zijn voedselsoorten die al eeuwenlang in omtrek zijn en opnieuw voet aan wal krijgen bij consumenten, vanwege de natuurlijke eigenschappen en omdat ze goed zijn voor de gezondheid.

Het succes van alternatieve voeding kan dan ook in de eerste plaats worden toegeschreven aan de groeiende bezorgdheid over gezondheid. Na de grote voedselcrises van de jaren 90 en begin 2000 richten consumenten zich nu meer op voedsel dat als gezonder en ethischer wordt ervaren. Het gaat daarbij naast zichzelf verzorgen vooral ook om plezier beleven aan wat ze eten. Vandaar het succes van producten met originele smaken en texturen, én met een duidelijke welzijnsdimensie. Wereldwijd is een derde van de consumenten van mening dat de aanwezigheid van producten van biologische oorsprong een grote rol speelt bij hun aankoopbeslissingen (bron: Food 360° Kantar TNS).

alternative food

Breed platform op SIAL

Met de oprichting van een speciale sectie op de beurs en bijhorende evenementen, zal SIAL 2018 een unieke etalage voorstellen voor belanghebbenden. Het wordt een show binnen de show, die zijn eigen bewegwijzering en eigen decor zal hebben, in een eenvoudige, maar unieke omgeving. De beurs zal met deze afdeling heel wat gerenommeerde experts op het gebied van gezond eten verwelkomen. "Het is een unieke potpourri van ervaringen die we voor het eerst zullen voorstellen in 2018", aldus Nicolas Trentesaux, directeur van het SIAL-netwerk, "SIAL heeft altijd vooropgelopen op het gebied van voeding en dit jaar willen we nog verder gaan met deze sector van alternatieve voeding."

Gedurende de vijf beursdagen kunnen retail- en foodserviceprofessionals samen met fabrikanten ideeën uitwisselen en kennismaken met alles wat alternatieve voeding te bieden heeft door middel van conferenties en rondetafelgesprekken. Het Alter'Native Food Forum is ook van plan om tweetalige rondleidingen in de afdeling te organiseren vanuit twee perspectieven: alternatieve ingrediënten (begeleid door deskundigen van NutriMarketing) en gezondheid (begeleid door deskundigen van Atlantic Santé). De voorgestelde onderwerpen omvatten een overzicht van superfoods, het "clean label", landbouw 2.0, duurzame ontwikkeling en dierenwelzijn.

Meer informatie over SIAL Paris 2018 kan je terugvinden via de website van de beurs.

SIAL PARIS

SIAL

+33149685610
+33149685631