naar top
Menu
Logo Print

KAZEN UIT ZWITSERLAND: BERGEN PLEZIER

Gegarandeerd kwaliteit

Zwitserland is een land dat jou en je smaakpapillen telkens weer weet te verrassen. De meer dan 590 verschillende soorten kazen hebben hun heerlijke smaak te danken aan de kwalitatieve koemelk die gebruikt wordt. De Zwitserse weilanden en vlakten bieden meer dan honderd verschillende plantensoorten om op te grazen. Met het AOP-label ben je bovendien gegarandeerd van de kwaliteit!

DE ZWITSERSE NATUUR: GROOT, GROTER, GROOTS.

Zwitserland is niet zomaar een land. De natuur speelde er een belangrijke rol. Nog altijd trouwens, vandaar het enorme respect voor alle aspecten ervan. Met zijn bergen, vlaktes, weilanden en talrijke rivieren en meren is Zwitserland een populaire bestemming voor al wie van het buitenleven houdt. Maar het is ook een rijk, gevarieerd én verrassend land dat je smaakpapillen keer op keer weet te prikkelen.

ALLES BEGINT BIJ … DE KOE.

Switzerland Cheese Marketing

De Zwitserse kazen hebben hun smaak te danken aan de kwaliteit van de melk die gebruikt wordt. Om goede melk te produceren, moet een koe goed verzorgd en gevoed worden. En dat laatste is op de Zwitserse vlakten en weilanden geen enkel probleem! Het dier kan er kiezen uit meer dan honderd verschillende plantensoorten. Een belangrijke factor die, samen met het klimaat en de bodemkwaliteit, zorgt voor de rijke, aromatische en onvergelijkbare smaak.

HET AOP-LABEL, EEN GARANTIE VOOR KWALITEIT.

Producten met het AOP (Appellations d'Origine Protégées)-label ontlenen hun identiteit aan hun geografische origine. Het specifieke karakter van de streekproducten - en dat in de ruimste zin van het woord - wordt bepaald door geografische, klimatologische, technische en humanitaire factoren. AOP-producten worden ook beschermd door de Zwitserse en Europese wetgeving. M.a.w. ze kunnen enkel en alleen geproduceerd worden in een duidelijk omschreven regio. En dat van grondstof tot eindproduct!

590 KAZEN.

Met meer dan 590 verschillende soorten kaas om uit te kiezen, is het bijna onmogelijk een compleet overzicht te bieden. Om je alvast het water in de mond te doen krijgen, schotelen we je graag al enkele kazen voor met op-en-top Zwitserse roots:

  • Le Gruyère AOP & Le Gruyère d'Alpage AOP - de enige echte sinds 1115. Deze aromatische kaas met een fijne, pittige smaak komt uit het Franstalige deel van Zwitserland en bestaat al sinds 1115!
  • Emmentaler AOP - puur Zwitsers. Een wereldberoemde kaas die smaakt op elk moment van de dag, van ontbijt tot aperitief.
  • Appenzeller® - zachte en aromatische kaas uit het kanton Appenzell. Een kaas die zijn unieke smaak dankt aan een geheim kruidenmengsel in het recept.
  • Tête de Moine AOP - een echte delicatesse die in roosjes geschaafd wordt. Een kaas afkomstig uit de Jura die smaakt bij elke gelegenheid … zelfs als dessert!
  • L'Etivaz AOP - de kruidige alpenkaas. Deze harde kaas wordt enkel geproduceerd tussen 10 mei en 10 oktober. Zijn basis? Rauwe melk van meer dan 2.800 koeien die grazen op 1.000 tot 2.000 meter hoogte.
  • Raclette Suisse® - de zachtste van de noordelijke Alpen. Een kaas die zijn plaats heeft gevonden in alle Belgische pannetjes, zodra de winter zijn intrede doet. En misschien zelfs al een beetje vroeger …
  • Vacherin Fribourgeois AOP - de zachte smeltkaas. Zijn verfijnde, romige, subtiele en geurige karakter bezorgde hem een prominente plaats binnen de kaasgastronomie.

Heeft deze lijst je eetlust opgewekt? Wil je nog meer Zwitserse kazen ontdekken? Op www.kaasuitzwitserland.be lees je er alles over.