naar top
Menu
Logo Print

Haspengouw BeefHASPENGOUW BEEF EXCLUSIEF BIJ JO HERBOTS MEAT PRODUCTS

"De koeien hebben stressloos leven en krijgen voer met omega 3 en 6"

De naam Jo Herbots Meat products, de groothandel die al meer dan 20 jaar opereert vanuit het slachthuis in Sint-Truiden, zal niet vreemd in de oren klinken van een kwaliteitsslager. De corebusiness van het bedrijf is rundvlees, met als uitschieter het Haspengouw Beef. Dat is een eigen label en exclusief verkrijgbaar via Jo Herbots Meat Products. Binnenkort verhuist de zaak naar een nieuw pand, waar in september de deuren openstaan voor alle slagers.

Zaakvoerders Jo Herbots en Sylvia Stevens
Zaakvoerders Jo Herbots en Sylvia Stevens

HET TOSCANE VAN VLAANDEREN

20 jaar in slachthuis van Sint-Truiden

Jo Herbots Meat Products: het bedrijf draagt de naam van de oprichter. Jo Herbots werd geboren in een familie van veehandelaren. Hij richtte in 1997 zijn eigen vleesgroothandel op in het slachthuis van Sint-Truiden. Veertig vakmensen versnijden het vlees exact zoals gevraagd bij de bestellingen. Elke dag rijden acht eigen vrachtwagens door heel het land om het kwaliteitsvlees tot bij de slagers, detailhandelaars en supermarkten te brengen.

Prioriteit rundvlees

Rundvlees vormt de kern van het bedrijf. De doorgedreven selectie van Belgische vleesrassen wordt aangevuld met internationaal vlees van topkwaliteit. Zowat alle delen van het gekende dikbilrund witblauw zijn altijd verkrijgbaar, naast rundvlees van wereldberoemde rassen als Blonde d'Aquitaine, Limousin, Charolais en specifieke delen van rundvlees uit Oostenrijk, Ierland, Spanje, Australië en Amerika. Verder verwerkt Jo Herbots Meat Products kalfsvlees, hoofdzakelijk dikbilkalveren, en het beste lamsvlees, dat uit Schotland en het Verenigd Koninkrijk komt. Verder verdeelt het bedrijf nog gevogelte.

Rijkelijk gemarmerd, mager kwaliteitsvlees met een volle smaak en een fijne structuur
Rijkelijk gemarmerd, mager kwaliteitsvlees met een volle smaak en een fijne structuur

Exclusiviteit: Haspengouw beef

Jo Herbots Meat products heeft een eigen label: Haspengouw Beef. Dat vlees komt van Belgische runderen en meer bepaald van het witblauwe ras, beperkt in aanbod. Ze worden geselecteerd op basis van hun bloedlijn en enkel gekweekt in Haspengouw, het Toscane van Vlaanderen, gekend voor zijn vruchtbare leemgronden en apart, mild microklimaat. Ideaal voor landbouw en veeteelt. Haspengouw, Hesbaye in het Frans, is een streek die zich uitspreidt over de provincies Limburg, Luik, Namen, Vlaams- en Waals-Brabant.

STRIKTE KWALITEITSCONTROLE

Gelukkige koeien

Welke runderen komen precies in aanmerking voor Haspengouw Beef? Jo Herbots: "Enkel de vrouwelijke dieren die minimaal één kalf kregen. Ze hebben een stressloos en kwaliteitsvol leven op de ruime, groene weiden. Ze worden vetgemest met een gebalanceerde, gepatenteerde voeding, rijk aan omega 3 en omega 6. In hun voer zit geen soja en zijn geen sojaproducten verwerkt. Het eindresultaat? Rijkelijk gemarmerd, mager, sappig kwaliteitsvlees met een volle smaak en een fijne structuur."


Streng lastenboek

Jo Herbots bezoekt zeer regelmatig alle binnenlandse rundkwekers om er zeker van te zijn, en te blijven, dat de dieren op een respectvolle manier worden gekweekt en om zich ervan te vergewissen dat ze het kwaliteitsvoeder krijgen. Het volledige programma is vastgelegd in een lastenboek." Jo Herbots hierover: "Dat het vlees traceerbaar is van a tot z, daar hechten we groot belang aan. Haspengouw Beef komt via onze eigen distributiedienst terecht bij de betere vakman. Klanten kunnen Jo ten allen tijde contacteren. Verder hebben we 2 vertegenwoordigers die de slagers graag laten kennismaken met het sappige vlees."

Iedereen welkom in het nieuwe pand tijdens de opendeurdagen in september
Iedereen welkom in het nieuwe pand tijdens de opendeurdagen in september

WELKOM IN GLOEDNIEUW PAND

Om de sterke groei op te vangen verhuist de zaak in augustus naar een ultramoderne nieuwbouw. Die is enkele kilometers verwijderd van de huidige locatie: in Brustem, een deelgemeente van Sint-Truiden. Hierdoor zal Jo herbots Meat Products klaar zijn om ook de volgende twintig jaar te beantwoorden aan de strengste normen.

In september is er een opendeurweekend. Als u een mailtje stuurt naar openingbrustem@joherbots.be met uw naam en adres, ontvangt u een persoonlijke uitnodiging.

Enkel vrouwelijke runderen, respectvol gekweekt,  met een overschot aan licht en ruimte
Enkel vrouwelijke runderen, respectvol gekweekt, met een overschot aan licht en ruimte

 

SLAGER MARC ERMGODTS VAN KESSEL-LOMarc Ermgodts

"Jammer dat ik haspengouw beef niet vroeger heb ontdekt"
Delicatesse zocht twee slagers op die Haspengouw Beef bestellen bij Jo Herbots. De eerste is Marc Ermgodts, slager in Kessel-Lo sinds 1991. Hij nam toen de zaak over van zijn vader, samen met zijn echtgenote. Vandaag werken in de slagerij ook nog een fulltimedewerker en twee flexijobbers.

Klein vet en altijd mals
Slager Ermgodts verkoopt uitsluitend het betere vlees. Als rundvlees kiest hij enkel voor Haspengouw Beef, en voor het varkensvlees Duroc D'olive. Hij kent Jo Herbots nog maar anderhalf jaar, sinds zijn vorige leverancier - vleesgroothandel Carton - met pensioen ging. "Zo jammer dat ik Haspengouw Beef niet vroeger heb ontdekt", vertelt Marc. "Er zit wat klein vet in, is altijd mals en het is heerlijk van smaak. Ik heb er trouwens al veel klanten door bijgekregen."

Rustig persoon
Die klanten vragen slager Ermgodts al eens hoe ze hun net gekocht stukje Haspengouw Beef kunnen bereiden. Hoe je een côte à l'os of steak het best bakt bijvoorbeeld. Of hoe je een rosbief bereidt. Marc geeft dan graag een receptje prijs: "Van rosbief in de korst bijvoorbeeld. Of gemarineerd met zeezout en zwarte peper. Een ingewikkelde marinade is niet noodzakelijk beter. Of stoofvlees met ajuin en kruiden. Lekker." We vroegen hem hoe de samenwerking verloopt met Jo Herbots: "Toen ik Jo voor het eerst zag, dacht ik niet dat hij een vleeshandelaar was die voor me stond. Hij is zó rustig. Weet je dat hij altijd bereikbaar is per gsm? Jo neemt zijn telefoon ook altijd op. De bestellingen lopen ook altijd vlot, de samenwerking is correct, net zoals de prijszetting."

Fabrice van FloreffeSLAGERIJ FABRICE VAN FLOREFFE

"Ik was verbaasd over de mooie morfologie van het vlees"
We wilden ook een slager uit Wallonië horen. We kwamen - net als in Vlaanderen - uit bij een uiterst vriendelijke en enthousiaste gesprekspersoon: Fabrice Soudan. Hij belandde jaren geleden als leerjongen bij slager Fontaine in Floreffe, die twintig jaar geleden de slagerij opstartte. Daarna bleef Fabrice aan het werk bij mijnheer Fontaine en eind 2016 nam hij de zaak over. Hij heeft een slager in dienst, een ex-kok en een winkeldame.

Perfecte service
Slagerij Fontaine koopt al jaar en dag zijn rund- en kalfsvlees bij Jo Herbots in Sint-Truiden. En dat zal niet snel veranderen omdat hij een perfecte service levert volgens Fabrice. Voor het rundvlees koos de slager altijd voor Blonde d'Aquitaine., tot vertegenwoordiger Benoît hem Haspengouw Beef voorstelde. Fabrice: "Ik was verbaasd over de mooie morfologie van het vlees. Het is heel zacht, het is gemarmerd en je hebt bijna geen verlies. De meeste slagers kiezen voor mager vlees. Geef mij maar vlees met wat vet. Vlees van Haspengouw Beef heeft een veel betere smaak."

Kwaliteit op het bord
Fabrice geeft toe dat kwaliteitsvlees als Haspengouw Beef een ietsje duurder is. Zijn klanten geven graag iets meer uit omdat ze er veel voor in de plaats krijgen: alleen de beste kwaliteit op hun bord. Ze geven Fabrice hun volle vertrouwen. "Misschien is de toekomst dat men eerder wat minder vlees koopt en eet, maar dan wel het beste." Ook hij geeft veel raad aan zijn klanten. "Al is het dan eerder omdat ik de indruk heb dat de consument vandaag niet meer zo goed kan koken", zegt hij. "En dan heb ik mijn medewerker die vroeger kok was om gericht advies te geven."

Bakermat van Haspengouw Beef
Bakermat van Haspengouw Beef

Vertegenwoordiger Vlaanderen
Patrick Hauben
+32 499 88 64 26
patrick@joherbots.be

Vertegenwoordiger Wallonië
Benoit Della Mora
+32 498 12 78 76
benoit@joherbots.be

JO HERBOTS

JO HERBOTS

GROTE STEENWEG 47A
3440 ZOUTLEEUW
+3211682332
-